Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Perussuomalaiset ja SDP kannattavat hiilivoimalan sulkemisen lykkäämistä –  Purra: "Edesvastuutonta"

Helsingin suurimmista puolueista perussuomalaiset ja SDP kannattavat Salmisaaren hiilivoimalan sulkemisen lykkäämistä. Helen on päättänyt sulkea Hanasaaren ensi keväänä ja Salmisaaren vuoden loppuun mennessä.

Perussuomalaiset pitävät hiilivoimaloiden alasajoa edesvastuuttomana. Mari Rantanen painotti viime viikolla kaupunginvaltuustossa, että toimivia sähkölaitoksia ei pidä sulkea muun muassa turvallisuuden ja huoltovarmuuden vuoksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että voimaloilla on vielä käyttöikää jäljellä.

– Niitä ei saa sulkea varsinkaan keskellä energiakriisiä, Purra sanoo tiedotteessa.

Purra sanoo, että Helsingin kaupungin energiapolitiikalla on merkitystä myös valtakunnan tasolla.

– Päättäjiltä on edesvastuutonta laittaa toimivia laitoksia säppiin kesken energiakriisin. Nyt on oltava valmiutta perua tehtyjä päätöksiä, sillä turvallisuus ja ihmisten perustarpeiden tyydyttäminen menevät ilmastoideologian edellä, Purra sanoo tiedotteessa.

SDP:n valtuustoryhmän mielestä Salmisaaren hiilivoimalan sulkemista tulisi lykätä tai sitä korvaavasta investoinnista olisi tehtävä päätös mahdollisimman pian. Puolueen mukaan Helsingin ei kuitenkaan tule luopua tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

– Mielestäni tässä maailmantilanteessa meidän täytyy katsoa sekä ilmaston että talouden kannalta järkevää vaihtoehtoa, kun hiilestä halutaan luopua. Ymmärtääkseni Salmisaaren tapauksessa vaihtoehto hiilelle ja kaasulle on öljyn lisääntynyt käyttö. En näe sitä ilmaston kannalta lainkaan järkevämpänä vaihtoehtona, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma HU:lle.

Kokoomuksen mukaan ilmastotavoitteisiin voitaisiin päästä muullakin tavalla kuin hiilivoimalan sulkemisella.

– Helen on tehnyt omista lähtökohdistaan ratkaisut voimaloiden sulkemisesta, jotka toki tukevat kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamista. Asia olisi varmasti ratkaistavissa muillakin tavoin, jos Helen näkisi siihen tarvetta, mutta tällaista tahdonilmaisua ei tietääkseni Helenin suunnalta ole esitetty, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen.

Vihreiden mielestä Salmisaaren voimalan käytön tulee päättyä suunnitellusti keväällä 2024.

– Ilmastotavoitteista ei tule tinkiä, vaan pikemminkin fossiilienergiariippuvuudesta on päästävä entistä nopeammin eroon. Ilmastoa kuumentavan hiilen hinta on nousussa, ja Salmisaaren sulkemisen aikataulu perustuu voimalan taloudelliseen tappiollisuuteen. Helen on itse päättänyt aikaistaa hiilivoimalan sulkemista, sillä kivihiilen polttamisen jatkaminen tulisi hyvin kalliiksi helsinkiläisille kaukolämmön käyttäjille, Reetta Vanhanen sanoo.

Vihreät pitävät tärkeänä sitä, että Helenin Salmisaarta korvaavat vaihtoehdot eivät perustu polttoon.

– Näin on yhdessä Helsingin strategiassa myös linjattu. Salmisaaren korvaamisessa tarvitaan yhdistelmää eri ratkaisuista, sähkökattiloista maakaasuun ja perinteisistä varavoimaloista lämmön varastointiin.

Myöskään vasemmistoliiton kanta ei ole muuttunut.

– Pidämme hiilestä irtaantumista ja siirtymää kestäviin energialähteisiin ilmaston ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta välttämättömänä. Fossiilisiin energialähteisiin nojaaminen synnyttää pitkällä aikavälillä entistä syvempiä meidän elinolosuhteita uhkaavia kriisejä, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund.