Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pyykinpesua yöaikaan? Hekan vuokrataloissa muutetaan ehkä sääntöjä – Sami, 46: "Asukkaat ovat olleet hirveän huolissaan"

Heka on pyytänyt asukkailta vinkkejä energiasäästöön. Taloyhtiö miettii yösähkön hyödyntämistä.

Energiakriisin kynnyksellä myös Helsingin kaupungin asunnot (Heka) on ryhtynyt pohtimaan säästökohteita asunnoissaan. Myös asukkailta on pyydetty ideoita.

Hekan asunnossa Haagassa asuva Sami Auersalmi, 46, kertoo tänä syksynä ryhtyneensä ottamaan puhelimen laturin pois seinästä, sammuttelemaan turhia valoja, lyhentämään suihkuaikaa ja vähentämään uunin käyttöä.

– Ajattelen, että pienillä arjen teoilla voidaan vaikuttaa.

Asukkaiden kesken on pohdittu myös muita säästökohteita, kuten yösähkön hyödyntämistä.

– Olemme puhuneet, että jos poikkeuksellisesti sallisimme pesukoneen käytön yöllä. Pyykkiä saisi pestä myös hiljaisuuden aikana eli käytännössä koko yön, ottaen tietenkin huomioon muut asukkaat, sanoo Auersalmi, joka on Hekan vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja.

Hiljaisuus on Hekan järjestyssääntöjen mukaan kello 22–07.

– Asukkaat ovat olleet hirveän huolissaan, miten he selviävät asumiskustannuksista.

Talotoimikunnalla on Auersalmen mukaan oikeus päättää järjestyssäännöistä ja sallia esimerkiksi pesukoneen käytön poikkeuksellisesti yöaikaan.

Heka pyysi elokuussa asukkailta energiansäästökohteita.

– Asukkaat ovat toivoneet led-lamppuja, sähköautopaikkoja ja lämpimän ilman talteenottoa. Paljon toivotaan aurinkokennoja myös vanhoihin taloihin, uusissa niitä jo onkin, Auersalmi luettelee.

Esillä on ollut muitakin säästökohteita.

– Saunoista ja valaisimista on puhuttu myös. Ne ovat arkoja kohteita. Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Niistä keskustellaan.

Hekan yhteistyöelin kokoontuu lokakuun alussa pohtimaan ja päättämään asioista.

– Hekan johtoryhmä tekee päätökset, mutta saamme olla mukana keskustelemassa. Yritämme yhdessä löytää keinoja.

Hekan kiinteistöpäällikkö Vesa Jurmu sanoo, että tämänhetkisessä energiatilanteessa on tärkeää, että ensisijaisesti asukkaita kannustetaan säästötalkoisiin.

– Kaikenlainen kannustaminen energiansäästöön on nyt aika selvää. Kaukolämmön hinta on noussut huimasti viimeisen parin vuoden aikana. Lämmitys maksaa Hekassa kymmeniä miljoonia euroja vuosittain. Energiakustannukset peritään vuokrissa. Jos kulutuksesta säästetään, sekin näkyy sitten vuokrissa.

Heka on tehnyt päätöksen olla mukana Astetta alemmas -kampanjassa, jossa yhtenä tavoitteena voi olla sisälämpötilan alentaminen yhdellä asteella. Auersalmen mukaan huoneistojen keskilämpötila on tällä hetkellä 20 astetta. Tieto perustuu Auersalmen asukkaiden ja Hekan joidenkin työntekijöiden kanssa käytyihin keskusteluihin. Hekan tavoitelämpätila on 21 astetta.

Heka ei ole vielä linjannut, mitä tavoitetta se lähtee kampanjan puitteissa edistämään.

Jurmu antaa huonelämpötilan alentamistakin tärkeämmän vinkin.

– Se miten asukas pystyy eniten säästämään, on lämpimän veden harkittu käyttö. Sen osuus lämmityskustannuksista on kolmasosa.

Osassa Hekan vanhoista kohteista on edelleen käytössä kylmäkellareita, joista halutaan luopua.

– Trendi on että aina kun kohde menee peruskorjaukseen, ne poistuvat käytöstä. Jonkin verran on poistettu muutenkin, Jurmu sanoo.

Kylmäkellareiden tilalle tulee yhteistiloja, kuten vaikkapa pyörävarasto.

Hekalla on 52 000 asuntoa. Asukkaita on reilut 90 000.

Lisäys 28.9. kello 13.54: Lisätty tieto, mistä Auersalmen arvio 20 asteen keskilämpötilasta on peräisin ja Hekan 21 asteen tavoitelämpötila.