Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinki vilahtelee keikkalavoja ahkerasti kiertävän Arpan, 26, sanoituksissa – Kalliossa nähty takaa-ajotilannekin pääsi biisiin

Arppa eli Aaro Airola yhtyeineen on nähty tänä vuonna yhä merkittävimmillä musiikkilavoilla. Helsingissä yhtye on esiintynyt Tavastialla, Sideways- ja Flow-festivaaleilla ja Juhlaviikkojen Huvila-teltassa.

Onko seuraavaksi tähtäimessä stadionkeikka?

– Hehee. Paljonko sinne mahtuu väkeä? kyselee Airola, 26, yhtyeen keulakuva ja biisien tekijä.

– Ei tässä kiire ole. Tehdään biisejä ja keikkoja, kyllä ihmiset sitten mittasuhteen sanelevat, Airola toteaa.

Puitteet ja yleisömäärä eivät tee keikkaa. Vuoden toistaiseksi parhaimmaksi keikakseen Airola nostaa vantaalaisen kulttuuritalon takapihan ilmaiskeikan, joka oli Flow-festivaalin jälkeisenä lauantaina.

– Se oli kaupungin tarjoama ikärajaton keikka. Yleisö oli hyvällä fiiliksellä ja selvinpäin.

Kokkolasta kotoisin oleva Airola on tehnyt musiikkia noin viiden vuoden ajan.

Yhtyeen musiikkia on kuvailtu indie-rockiksi, jossa on mukana baddingmaista tai kaurismäkeläistä Suomi-nostalgiaa. Erityisesti live-esiintymiset ovat saaneet kiitosta.

Airola kertoo aktiivisemman musiikin tekemisen ja keikkailun alkaneen vuonna 2020. Tosin alkuun korona rajoitti esiintymisten määrää ja yleisön kokoa.

– Oikeastaan hyvä niin, Airola tuumaa.

– Tänä vuonna meillä oli homma sitten jo hallinnassa kun aloimme esiintyä isoimmille yleisöille.

Kulunut vuosi on ollut keikkarintamalla selkeästi kiireisin. Vuoden loppuun mennessä esiintymisiä kertyy noin 80.

Tällä hetkellä Airola elää musiikilla. Ikkunoiden myyminen ovelta ovelle ja koulunkäyntiavustajan hommat ovat jääneet, vaikka Airola kehuu kumpaakin työtään.

Roman Schatz, 62, lähti kerrostalon tupakkapaikalle – pian ura otti yllättävän käänteen: ”Olin takuulla vanhin esiintyjä koko festareilla”

Airola tekee yhtyeensä biisit. Hän kertoo kappaleiden syntyvän sävel edellä. Hän kertoo inspiroituvansa kuulemastaan musiikista ja jatkavansa tunnelmointia musisoimalla itse.

– Sitä kokeilee ja testailee. Toimii itse itsensä kriitikkona yrittäen tehdä omasta mielestään hyvän biisin, Airola kuvailee kappaleen tekoa.

Teksti taas lähtee aiheesta, joka tuntuu sillä hetkellä läheiseltä.

– Se on ollut hauska huomata laulujen tekemisessä, että sitä kuvittelee kokevansa jotain hirvittävän poikkeuksellista, mitä kukaan muu ei koe tai ymmärrä. Mutta kun niitä ajatuksia avaa laulun muotoon niin tajuaa, että muilla on ihan mielessään samanlaisia asioita.

Helsingissä järjestetään poikkeuksellinen leffanäytös

Airola muutti Helsinkiin vuonna 2018. Hän sanoo pääkaupungin olevan musiikin tekemisen vuoksi tärkeä paikka, sillä tekijät ovat täällä.

Helsinki vilahtelee myös Arpan biiseissä, kuten Helsingin Hulinat, Kiertoradat ja Paha meno Pengerkadulla.

Kyse ei ole roihuavasta rakkaudesta uutta kotiseutua kohtaan vaan enemminkin sanoittajan arjen asettumisesta tämän kaupungin kaduille.

Pengerkatu putkahti tekeillä olevaan sävellykseen, kun Airola todisti takaa-ajotilannetta silloin Kalliossa sijainneen kotinsa ikkunasta.

Kruunuvuorenranta taas päätyi Kiertoradat-kappaleeseen, sillä Airola asui tuolloin lähellä uutta asuinaluetta.

– Se on myös hauskan kuuloinen sana ja sopi tavumäärältään biisiin.

Rauhallisen ympäristön kaipuu on korostunut tänä vuonna kun keikat täyttävät viikonloppuja. Airola käy mielellään esimerkiksi äidin luona Kokkolassa tai mökillä.

Helsingin koti on tällä hetkellä kommuunissa Pohjois-Helsingissä. Hän viettää vapaa-aikaansa muun muassa Keskuspuistossa, Pirkkolan uimahallissa sekä Eläintarhan skeittipuistossa. Nähtäväksi jää, päätyvätkö nämä paikat Arpan tuleviin hitteihin.

Antti Autio ja Arppa Allas Sea Poolilla (Katajanokanlaituri 2 A) 17. syyskuuta. Ovet auki kello 18. Pääsymaksu.

Tervehtynyt Arttu Wiskari lähtee konserttisalikiertueelle – "Suomi otetaan hyvin haltuun"

Tällainen on uusi naisille ja sateenkaariyhteisölle suunnattu kahvilabaari Kalliossa – "Naisiin kohdistuva häirintä on niin yleistä, että kaikki tietävät, mitä se on"

Helsingin uusi asuinalue täyttyy ravintoloista – ”Jos vielä japanilainen tulee, niin tarjonta on aika lailla kunnossa"

Helsinki, Tampere, Turku – Haloo Helsinki! tekee jäähallikiertueen

Vesa-Matti Loiri -muraali koskettaa Helsingissä – taiteilija Jani Tolin tunsi legendan henkilökohtaisesti: "Hienoa, jos tämä auttaa ihmisiä"