Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Gangsta rapin kautta nousseet vastakkainasettelut" – Keskusrikospoliisi epäilee yhdeksää henkilöä jengiammuskelusta

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Vantaalla elokuussa 2021 tapahtuneen ampumistapauksen esitutkinnan. Välikohtaus liittyi keskeisesti katujengien vihanpitoon. Esitutkinnassa on selvitetty muun muassa kahta epäiltyä murhan yritystä ja törkeitä ampuma-aserikoksia.

Välikohtauksessa oli huomattava hengenvaara. Esitutkinnan mukaan molempien katujengien jäsenet ampuivat toisiaan kohti useita kertoja ampuma-aseilla.

– Poliisin käsityksen mukaan kyseessä oli kahden katujengin välinen väkivaltainen välienselvittely. Tapahtumien taustalla vaikuttaisi olevan ryhmien väliset aikaisemmat kiistat, joihin liittyy muun muassa gangsta rap -musiikin kautta esille nousseet vastakkainasettelut, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnassa on kaikkiaan yhdeksän epäiltyä, joita poliisi epäilee lukuisista eri rikoksista. Nimikkeet ovat raskaita: murhan yrityksiä sekä törkeitä ja perusmuotoisia ampuma-aserikoksia. Kaksi henkilöä on edelleen vangittuna murhan yrityksestä epäiltyinä.

Tapahtuma-aikaan asuinalueella ammutut laukaukset aiheuttivat vaurioita läheisiin asuinkiinteistöihin ja päiväkotirakennukseen.

– Poliisin tiedossa ei ole, että sivullisia olisi ollut tilanteessa konkreettisessa hengenvaarassa. Alueen asukkaiden poliisille kertomilla tiedoilla oli esitutkinnassa keskeinen merkitys ja poliisi kiittää saamistaan havainnoista, Puolakka sanoo.

Nyt valmistuneen esitutkinnan keskiössä ollut ampumistapaus on osa kahden katujengin välistä väkivallan kierrettä, johon liittyviä rikoksia on tutkittu eri poliisilaitoksilla. Poliisi tiedotti kokonaisuudesta helmikuussa.

– Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa, hän kertoo.