Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaiset tutkivat nyt Kuuta tämän suomalaisen keksinnön avulla – Laitteen edeltäjää kuskattiin maastossa maitokärryillä

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on kiinnostunut kartoittamaan Kuuta, jotta siellä navigoiminen ja pinnan tutkiminen onnistuisi etenkin sen pimeimmissä kolkissa. Haasteena on ollut, että Kuu on paikannussatelliittien ulottumattomissa, arvioidaan Maanmittauslaitoksen tiedotteessa.

Nyt Nasa selvittää voisiko astronautin selkään laittaa Suomessa kehitetyn reppukeilaimen, joka kartoittaa ympäristöä reaaliajassa ja tekee siitä 3D-mallin.

– Tieteellisestä tutkimuksesta alkunsa saanut laserkeilausreppu on innostanut niin tiedeyhteisöä kuin kaupallisiakin toimijoita kehittämään innovaatiota eteenpäin ja herättänyt Nasan kiinnostuksen hyödyntää sitä avaruudessa, kertoo Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkimusprofessori Antero Kukko tiedotteessa.

– Laserkeilausrepulla voidaan tehdä laadukasta tutkimusta ja sen suorituskyky on vahva.

Ensimmäisen laserkeilausrepun maailmassa kehittivät vuonna 2011 tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen, jotka kehittivät laitteen tutkimustarpeisiinsa. Keksintö syntyi vuosina 2008–2010 Pulmankijoella, jossa tutkijat kuljettivat kymmenien kilojen painoista laserkeilauslaitteistoa ensin kumiveneellä, sitten maitokärryllä.

Painavan kaluston siirtoon tarvittiin toimivampi ja kevyempi ratkaisu.

– Syntyi ajatus asentaa mittalaitteet rinkkaan. Sen avulla tuli mahdolliseksi kuljettaa laitteita upottavassa ja epätasaisessa maastossa kohtuullisen vaivattomasti, ja myös kahlata joen yli, Antero Kukko kertoo tiedotteessa.

Sana reppukeilaimesta kantautui maailmalla lopulta Nasan tutkijoille asti, mikä johti vuonna 2014 alkaneeseen Paikkatietokeskuksen ja Nasan yhteistyöhön. Kannettavalla laserkeilaimella tutkijat harjoittelevat Kuun tutkimista vastaavanlaisissa oloissa Maassa muun muassa tulivuori- ja meteorikraatereissa.