Kun Riikka, 41, kertoi tuttavilleen majoittuvansa pakettiautossa, he ällistyivät – Tällainen on ilmiö, joka viehättää nyt monia
7
Aignerin perheen retkeilyauton katolla on telttarakenne, jossa voi nukkua. Perhe teki Rastilan leirintäalueella lähtöä takaisin Saksaan. Mika Niskanen
Majoittuminen retkeilyautossa johtuu muuttoon liittyvistä viivästyksistä, sillä pariskunta osti hiljattain uuden kodin Nurmijärveltä.
– Olemme käyneet Rastilassa uimassa ja saunassa. Kun on metro, niin pääsee helposti keskustaankin.
Tavallisesti retkeilyautolla tulee matkusteltua. Reissuja on tehty esimerkiksi Ruotsiin. Auto tarjoaa vapautta, Manner toteaa.
173 pakettiautoa muutettiin viime vuonna retkeilyautoksi, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiedoista. Retkeilyautoksi kutsutaan pakettiautomallista autoa, jossa on retkeilyvarusteita. Verotuksellisesti ne ovat henkilöautoja.
Pakettiautojen tuunaaminen retkeilyä varten on ollut viime vuosina voimakkaasti kasvava trendi. Aihetta käsittelevässä suomalaisessa Facebook-ryhmässä on yli 17 000 jäsentä.
– Viimeisen kahden vuoden aikana tämä on yleistynyt Suomessa ihan valtavasti. Uskoisin, että koronalla on ollut siinä jokin merkitys, sanoo Vancraft Finland -yrityksensä kautta retkeilyautoja rakentava ja vuokraava Mikko Suomalainen.
– Samaan aikaan aurinkopaneeliteknologia on halventunut ja parantunut. Silläkin on asiassa osansa.
Ilmiö on huomattu myös Rastilan leirintäalueella: asiakkaita vierailee retkeilyautoilla tasaisesti. Helsingin Uutisten vierailun aikana leirintäalueella oli ainakin kymmenkunta pakettiautomallista autoa.
Riikka Manner kuvailee, että autolla voi pysäköidä ja mennä mihin vaan. Mökkeily ei kiehdo, koska siihen liittyy työnsarkaa. Kuvassa myös koira Lotte. Mika Niskanen
Hankalaa, mutta täysin mahdollista! Sellaista on matkata nelihenkisenä perheenä retkeilyautolla Suomessa, kertoo saksalainen Andreas Aigner, 46.
Perheeseen kuuluu Andreaksen ohella Nadine, 40, sekä pariskunnan lapset Franziska, 7, ja Theresa, 5.
– Parempi kuin teltta, muttei aivan kuin matkailuauto, Andreas kuvailee retkeilyautoa.
Kulkuväline on siitä kätevä, että sitä voi käyttää myös toisena autona. Mies on tuunannut pakettiautosta retkeilyauton itse. Ainoastaan katolle kohoava teltta on ammattilaisten asentama.
– Internet on täynnä ohjeita tämän tyyppistä autoa varten, hän kertoo.
Perhe on viihtynyt Suomessa hyvin. He kiittävät etenkin puhdasta luontoa.
– Hyttysistä emme kuitenkaan pidä, Nadine sanoo.
Mikko Suomalainen sanoo, että aurinkopaneeliteknologia on halventunut ja parantunut. Mika Niskanen
Retkeilyautot ovat tavallaan isojen matkailuautojen miniatyyreja, kuvailee Mikko Suomalainen.
– Näissä voi olla talvella ja kesällä. On ilmanvaihto, kaasuliesi, jääkaappi, sänky, pöytä ja sähköt sillä tavalla, että saa läppärit ja tarvittavat laitteet ladattua.
Suomalainen lienee yksi matkailutyylin pioneereja kotimaassa. Hän teki ensimmäisen reissun kotimaassa vuonna 2011 ja ulkomailla vuotta myöhemmin.
– Lähti aikalailla siitä, että oli työkäytössä pakettiauto olemassa. Kesällä oli aikaa ja kiinnostusta lähteä johonkin.
Nykyisin Suomalainen viettää talvisin noin kolme kuukautta retkeilyautossa Etelä-Euroopassa. Mikä matkustusmuodossa kiehtoo? Kulkeminen on helppoa ja luontoon pääsee vaivattomasti, hän vastaa.
– Jos haluaa pysäköidä kaupungin keskustan liepeilläkään, niin se on pienellä pakulla aika paljon yksinkertaisempaa kuin asuntoautolla.
Rastilaan ovat juuri saapuneet myös belgialaiset Francic Van Geivert ja Linda Zajtnn.
He ovat matkustaneet retkeilyautollaan aikaisemmin muun muassa Portugalissa, Ranskassa ja Hollannissa. Nyt he aikovat viettää muutaman päivän Helsingissä ja suunnata sitten autojunalla pohjoiseen.
Heilläkin on autossaan sängyt, ruoanlaittovälineet ja paljon muuta tarpeellista.
– Tämä on fantastista. Olet vapaa ja voit nukkua missä vain, Zajtnn sanoo.