Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Aseistettu mies" paljastui 12-vuotiaaksi pojaksi – Helsingin poliisilta vakava muistutus: "Etenkin nuorilta tuntuu puuttuvan ymmärrys"

Helsingin poliisia on viime aikoina työllistänyt niin sanotusti turhat, mutta lähtökohtaisesti todella vaaralliset hälytykset.

Vanhempi konstaapeli Michela Söderström kertoo Facebookissa ilmiöstä, jossa hätäkeskukseen on tullut ilmoituksia aseen kanssa julkisella paikalla liikkuneista henkilöistä.

Poliisin tultua paikalle ase on osoittautunut kuula-aseeksi.

– Tämänkaltaisia tehtäviä on viime aikoina ollut taas paljon, Söderström kirjoittaa sunnuntai-iltana julkaisemassaan päivityksessä.

– Etenkin nuorilta tuntuu puuttuvan ymmärrys siitä, ettei kukaan, edes poliisi, voi erottaa täysin aidon aseen mittojen mukaan valmistettua kuula-asetta oikeasta ampuma-aseesta ulkonäön perusteella.

Söderström kertoo hätäkeskukseen helsinkiläislähiön kauppakeskuksesta tulleesta soitoista, jossa soittaja oli pyytänyt poliisia kiireellisesti paikalle. Nuoren miehen oli nähty kaivavan repustaan pistoolin ja osoittelevan sillä muita paikalla olleita.

Poliisin tullessa paikalle nuori mies paljastuu 12-vuotiaaksi lapseksi ja pistooli muovikuula-aseeksi.

Söderström pohtii myös syitä, miksi oikeita aseita näyttäviä kuula-aseita kannetaan julkisella paikalla.

– Mitä näiden muovikuula-aseiden kantamisella julkisella paikalla oikein oletetaan saavutettavan? hän kysyy.

Turhat hälytykset työllistävät poliisia, sillä se suhtautuu jokaiseen ilmoitukseen aseistautuneesta henkilöstä vakavasti. Poliisi varautuu tilanteessa aseen käyttöön aina myös itse, kunnes ase on poliisin hallussa tai asiasta on saatu varmuus, ettei ase ole oikea.

Myös laki suhtautuu tapauksiin vakavasti. Henkilö voi syyllistyä laittomaan uhkaukseen, mikäli uhkaa oikeaa asetta muistuttavalla aseella toista henkilöä. Tapauksesta seuraa aina rikosilmoitus.

Poliisi muistuttaa, että tapauksessa tulisi aina soittaa hätäkeskukseen, mikäli näkee henkilön julkisella paikalla käsittelevän asetta.