Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerrostalon kivijalassa aukeaa kolmesti viikossa ikkuna, josta saa ruokakassin – Aimo, 80, käveli suoraan luukulle: "Puhelimeen ei ole vastattu"

Vuodenvaihteessa selviää, jatkuuko D-aseman toiminta Kannelmäessä.

Kannelmäen asema kupeessa, kerrostalon kivijalassa Klaneettitiellä toimii yksi Diakonissalaitoksen ylläpitämistä D-asemista.

Se on monelle paikka, jossa asioita voi tehdään yhdessä, kuten retkeillään, kokataan ja hoidetaan yhteistä viljelypalstaa. Kolmesti viikossa kerrostalon ikkuna muuttuu hävikkikioskiksi ja ruokakassit vaihtavat omistajaa. Kioski on toiminnan sivutuote. Tärkeämpää on ylläpitää sosiaalisia taitoja, tavata ihmisiä ja vaihtaa muutama sana.

– Tänään on keilausta, huikkaa seitsemänkymppinen mies hävikkikioskin ikkunasta.

Huikkaus on samalla selvästi myös kevyt kysymys. Yhteisötyöntekijä Vili Kinnunen nyökkää.

– Joo kyllä, iltapäivällä mennään.

Kallion keilahallissa käydään yhdessä keilaamassa kerran kuukaudessa.

– Tavoitteenamme on saada ihmiset liikkumaan ja laajentamaan elämänpiiriään, Kinnunen sanoo.

Maanantaisin D-asemalla vietetään naisten aamupäivää, tiistaisin vapaaehtoisten kahvilaa ja iltakielikahvilaa. Perjantaisin kokataan etänä.

Yhdessä pelataan mölkkyä, joogataan, tehdään retkiä, harrastetaan taloyhtiöteatteria ja hoidetaan yhteistä viljelypalstaa.

Hävikkikioskilla käy jokaisella jakokerralla 40–50 ihmistä. Ihmisiä ilmestyy keskiviikkoaamupäivänä ikkunan eteen tuon tuostakin. Kinnunen, yhteisötyöntekijä Patrik Saari ja harjoittelija Muhamed Hameesh näyttävät tuntevan jokaisen kävijän. Kannelmäkeläinen Aimo Niiranen, 80, kävelee luukulle.

– Puhelimeen ei ole vastattu, vaikka olen soittanut monta kertaa.

Yksi D-aseman työntekijöistä on ollut lomalla, eikä Niiranen ole kuunnellut vastaajaviestiä loppuun, mutta saa lopulta ylimääräiseksi jääneen kassin.

Jokainen kävijä saa jonojen välttämiseksi ajan, jolloin kassin voi tulla hakemaan.

Ruoat tulevat Sitratorin Alepasta ja K-marketista. Ruokaa saadaan kerralla noin 20–60 kiloa.

– Maanantaisin ja perjantaisin haemme leipää Kaaren Prismasta, Kinnunen sanoo.

Hävikkikioski toimii maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

D-asema perustettiin Kannelmäkeen kuutisen vuotta sitten. Kyseessä on toinen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (Stea) rahoittama kolmevuotinen hanke, joka on päättymässä ensi vuoden huhtikuussa.

– Vuodenvaihteessa selviää, jatkuuko toiminta. Toivottavasti. Tämä koetaan monesta suunnasta tärkeäksi, sanoo Saari.

Nykyisen hankkeen painopisteenä on tukea ihmisten omaa aktiivisuutta. Esimerkiksi perjantaisin etäkokataan. Työntekijät hankkivat ruokatarpeet ja muutama vapaaehtoinen toimii paikan päällä kokkausopettajana. Muut seuraavat kokkaamista etäyhteydellä ja valmistavat ruokaa omissa keittiöissään.

– Tarkoitus on lisätä yhteisöllisyyttä ja parantaa digitaitoja, Kinnunen sanoo.

Viime vuonna D-aseman toiminnassa oli mukana 47 vapaaehtoista.

– Olen tiskannut, siivonnut ja välillä pidän vapaaehtoisten kahvilaa. Sain tätä kautta myös hygieniapassin ja pääsin kuntouttavaan työtoimintaan kahvilaan, sanoo Katariina, 62.

Paikan vakiokävijä Taina Vepsäläinen, 49, sanoo, että edellisen kolmevuotishankkeen kohdalla toiminnan painopiste oli parempi.

– Alkujaan oli tarkoitus, että saadaan toriporukkaa pois Sitratorilta, mutta nyt sisälle ei taas juurikaan saa mennä.

Kinnunen toteaa, että tämän kolmevuotishankkeen painopiste on toisenlainen. Sisälle pääsee, mutta kyseessä ei ole päiväkeskus.

– Sellainenkin alueelle tosin tarvittaisiin.

Kaupungin ylläpitämiä matalan kynnyksen päiväkeskuksia on Itäkeskuksessa, Kontulassa ja Sörnäisissä.