Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä rakennuksesta on toivottu uutta Lepakkoa tai VR:n makasiinia – hanke jäi kaupungin muiden suunnitelmien jalkoihin

Kruununmakasiini aiotaan myydä, mutta ei vielä lähivuosina.

Sörnäisissä jo vuosikaudet tyhjillään olleen Kruununmakasiinin kohtalo ei näytä ratkeavan vielä muutaman vuoteen.

Rakennusta on yritetty saada aktiiviseen kulttuurikäyttöön ja erilaisten tapahtumien pitopaikaksi, koska niistä on Helsingissä pulaa.

Kaupunkiympäristön toimialan yksikönpäällikkö Antti Halm yritystilayksiköstä sanoo, että kaupunki odottaa, miten alueen tulevat liikennejärjestelyt vaikuttavat Kruununmakasiinin käyttö- ja kehittämismahdollisuuksiin.

– Tavoitteena on, että makasiini saadaan myytyä ja korjattua uuteen käyttöön. Myynti on ajankohtainen aikaisintaan muutaman vuoden päästä, kun liikennejärjestelyt ovat selvinneet.

Vieressä sijaitsevan Junatien sillalle on suunniteltu uutta linjausta Sörnäisten rantatielle. Myös Teollisuuskadulle on tulossa muutoksia. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun ympäristöstä merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä.

Toinen rakennuksen käyttöönottamista hidastava tekijä on, että sen kuntoa selvitetään parhaillaan. Kuntokartoituksen laatii insinööritoimisto Vahanen kaupungin tilauksesta.

– Kohteessa on aiemmin todettu sisäilmaongelmia. Tällä hetkellä selvitetään niiden laajuutta, sanoo Halm ja toteaa, että rakennuksen laskennallinen arvo on 1,6 miljoonaa euroa.

– Kohteesta ei ole arviokirjaa, jonka perusteella voisi arvioida kohteen mahdollista markkinahintaa. Rakennuksen tullessa myyntiin sellainen tullaan laatimaan.

Joukko sitoutumattomia kaupunkiaktivisteja jätti helmikuussa 2020 kaupungin kirjaamoon nimellisen yhden euron ostotarjouksen Kruununmakasiinista, josta haluttaisiin tehdä kaikille avoin kulttuurikeskus.

Viime vuonna We love Kruununmakasiini -aatteen ympärille perustetun DIY Helsingin puheenjohtaja Lotta Gardin sanoo, että tilanne on edelleen samassa pisteessä ja ostohalukkuutta löytyisi.

– Jätimme ostotarjouksen kaksi vuotta sitten, mutta asia ei ole edennyt. Jos kaavoituksen takia ostaminen ei ole mahdollista, niin sallittaisiin edes sitten väliaikaista käyttöä.

DIY järjesti tänä kesänä kolme alakulttuuripiknikiä ja viime kesänä muutaman muun tapahtuman makasiinin parkkipaikalla.

– Taustalla on ajatus, että tila on tyhjillään ja kulttuuritilaa tarvittaisiin. Helsinki puhuu itsestään kulttuurikaupunkina, mutta paikkoja ei ole. Tarkoituksemme on luoda avoin alakulttuurikeskus, kuten VR:n makasiinit tai Lepakko.

Voittoa tavoittelematon DIY Helsinki haluaa edistää tee se itse -kulttuuuria. DIY tulee sanoista do it yourself.

Tyhjillään seisovasta Kruununmakasiinista koituu kaupungille kustannuksia, jotka ovat Halmin mukaan 20 000–30 000 euroa vuodessa. Rakennuksen käyttötarkoitus on varasto. Kaupunki on käyttänyt sitä omaan varastointiin.

Kruununmakasiinin on 1890-luvun alussa suunnitellut Hjalmar Åberg. Se toimi Sörnäisten vankilan varastona ja myymälänä 1920–1960-luvuilla. Vuonna 1981 valtio lahjoitti sen kaupungille. Vuonna 2015 kaupunki yritti löytää ostajaa, joka kunnostaisi sen kokoontumistilaksi.