Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tellervo, 46, osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa 10 vuotta sitten ja pystyy nyt elämään sijoitustensa tuotoilla – Tästä virheestä hän oppi eniten

Noin 70 sijoitusasuntoa puolisonsa kanssa omistava Tellervo Uotila kertoo oman tarinansa sekä antaa vinkkejä aloitteleville asuntosijoittajille.

Yrittäjä ja sijoittaja Tellervo Uotila, 46, aloitti asuntosijoittamisen kymmenisen vuotta sitten. Nyt sijoitusasuntoja on noin 70.

– Olen ihan tavallinen pulliainen ihan tavallisista lähtökohdista, Uotila vakuuttaa.

– Kaikki lähti siitä, että minulla on pienestä pitäen ollut valtava vapaudenkaipuu. Ajattelin, että haluan olla tilanteessa, jossa valitsen, teenkö töitä kahdeksasta neljään.

Asuntosijoittamisen alkumetreillä Uotila ajatteli, että tie taloudelliseen vapauteen on hyvä koulutus ja hyvä työpaikka.

Hän kouluttautui kauppatieteiden maisteriksi, pääsin S-ryhmän esimiesvalmennukseen ja sai nousujohteisen uran eri yksiköiden johtajana ja päätyi valmennukseen, jossa kerrottiin, miten taloudellisen vapauden voi saavuttaa.

– Nyt pystyn elämään sijoitusteni tuotoilla. En vielä tiedä mikä on seuraava tavoite.

Alkuun myynnissä olevia kohteita löytyi muun muassa Oikotieltä. Yhteistyötä on sittemmin tehty myös muiden sijoittajien kanssa ostamalla isompia kohteita.

Tietoa asuntosijoittamisesta Uotila sai alkuun lukemalla alan kirjallisuutta ja osallistumalla koulutuksiin. Nykyään tietoa saa useammista eri lähteestä, kuten Facebookista ja Instagramista ja verkostoitumalla samanhenkisten kanssa.

– Minulle valaistumisen hetki oli kun tajusin, että tätä tehdään lainarahalla. Ajattelin ensin, että tämä on pukumiesten hommaa.

Helsingissä on asuinalue, jonka kodit myydään usein vain päivissä tai ne siirtyvät sukupolvelta toiselle - Välittäjä nimeää kolme syytä vetovoiman taustalla

Asuntosijoittamisessa puhutaan velkavivusta. Se tarkoittaa lainarahan käyttämistä sijoitusasunnon rahoittamiseen. Idea on, että vuokra kattaa asunnon kustannukset, velan korot ja lyhennykset. Lainaa lyhentämällä vapautuu vakuutta, jota vastaan voi ostaa lisää asuntoja.

Ensimmäisen vuoden aikana Uotila osti miehensä kanssa kuusi asuntoa.

– Alkuun jännitti ja pelotti ihan hulluna. Mutta kun näimme, että vuokralainen löytyy ja vuokra kattaa asunnon kulut, rupesimme määrätietoisesti lisäämään asuntojen määrää.

"Tiivistämistä ajavat pienet piirit" – arkkitehdin mielestä Helsingin kaupunkisuunnittelu on luisunut yhä enemmän rakennusyhtiöiden ja pääomasijoittajien käsiin

Tällä hetkellä Uotila omistaa asuntoja Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta, josta Helsingistä "jokunen".

– Esimerkiksi Kivikosta, Vuosaaresta, Jätkäsaaresta. Asunnot on ostettu eri vaiheessa sijoitushistoriaamme ja sen huomaa. Vuosaaren asunto on ostettu alkupäässä, Jätkäsaaren viime aikoina. Alkuun meillä ei ollut mahdollista ostaa asuntoja niin sanotuilta piikkipaikoilta. Tänä päivänä on.

Onko sijoitustaktiikkanne vuosien varrella muuttunut?

– Paljonkin. Alussa sijoitimme enemmän lähiökohteisiin. Pääsimme asuntoihin käsiksi pienemmällä rahalla ja menimme vuokratuotto edellä. Tänä päivänä sijoitamme enemmän alueisiin, joissa arvo ainakin säilyy tai jopa nousee.

– Parhaimmillaan asunnosta voi saada useiden kymmenien tuhansien eurojen tuoton. Näin voi vauhdittaa myös uusien asuntojen ostamista.

Asuntosijoittamisessa on Uotilan mukaan pohdittava aina, minkälaisen riskin on valmis kantamaan.

– Keskustelu on väärä, jos miettii, paljonko saan lainaa. Pitää enemmän lähteä siitä, paljonko sijoittajana pystyn lainaa kantamaan.

Asuntosijoittajien velkamäärä on 50–70 prosenttia asunnon arvosta.

Vuosien varrella virheitäkin on tullut tehtyä. Niistä on opittu.

– Alussa suurin oppi oli, että ostimme kaksi asuntoa kerrostalosta, jossa oli alhainen hoitovastike ja hyvä vuokratuotto. Tulossa olikin paljon remontteja. Opimme siinä kuinka tärkeää on tutustua taloyhtiöön huolella ennen asunnon ostamista.

– Lopputulos oli että emme takkiin ottaneet, mutta emme hyötyneetkään.

Miniyksiöstä muhkea voitto: Meja, 43, hurahti asuntojen flippaamiseen ja sisustaa niitä omalla tyylillään – nämä ovat kriteerit uuden kohteen hankinnalle

Uotilan viisi vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle ovat:

– Kartoita oma taloudellinen tilanne. Ole yltiörehellinen itsellesi.

– Opiskele aihetta.

– Uskalla aloittaa. Se on monelle kynnys.

– Verkostoidu kokeneempien kanssa esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa.

– Aseta tavoitteita ja uskalla unelmoida.

Helsinkiin valmistui hurja määrä asuntoja, mutta asukasluku kasvoi historiallisen vähän – vuokra-asuntojen markkinointiajat olleet ennätyspitkiä

Pienten asuntojen hinnat laskivat Kalliossa – näin on käymässä uudiskohteille: "Ei senttiäkään nostovaraa"