Vuosaarelainen Jorge, 63, sai sakkolaskun peruuttamatta jääneestä laskusta, vaikka käynti oli toteutunut.
Vuosaaressa asuva Jorge, 63, hämmästyi elokuussa, kun terveysasemakäynnin jälkeen asemalta lähetettiin karhulasku peruuttamattomasta lääkärikäynnistä. Todellisuudessa käynti oli toteutunut suunnitellusti.
– Ihmettelin, että miksi tällainen lasku lähetetään ja aloin selvitellä asiaa. Tuntuu käsittämättömältä, että tänä päivänä tapahtuu tällaista sössimistä. Kun ihmisille lykätään aiheettomia laskuja, jotain on pielessä, mies tuhahtaa.
Jorge kävi lääkärin vastaanotolla heinäkuussa. Elokuussa terveysasemalta lähetettiin 50,80 euron suuruinen sakkolasku. Laskun tiedoissa luki "perumaton poisjäänti".
Jorge palasi laskun kanssa takaisin terveysasemalle selvittämään asiaa ja kysyi yhdeltä hoitajalta, onko vastaavia tapauksia ollut muitakin ja kuinka paljon.
– Hoitaja sanoi, että kyllä näitä on ollut.
Helsingin Uutiset on nähnyt sakkolaskun ja toimistosihteerin jälkikäteen kirjaaman Maisa-kirjauksen siitä, että Jorge oli ollut käynnillä. Eniten miestä suututtaa laskun selvittämisestä aiheutunut vaiva. Myöskään laskusta valittamista ei ole tehty helpoksi.
– Ensin täytyy mennä takaisin terveysasemalle ja esitellä hoitajalle Maisasta käyntimerkintöjä. Sitten pitäisi täyttää joku kaavake. Joku voi hyvin ajatella, että paskat, en jaksa tällaista ja maksaa laskun.
– Nämä ovat laskuja, joita kenenkään ei missään tapauksessa pitäisi mennä maksamaan. Jos palkanmaksu ei kaupungilla toimi, niin ei toimi kyllä tämäkään, Jorge puhisee.
Potilastietojärjestelmä Apotin asiakaskokemuksesta vastaava johtaja Ulla Kuukka kertoo, että ongelmia laskutuksessa on ollut.
– Meidän tutkinnassamme on käynyt ilmi, että peruutuslaskuja on lähtenyt, koska asiakasta ei oltu merkitty saapuneeksi eikä käyntiä ole kuitattu.
Laskutukseen liittyviä ongelmia ratkotaan Kuukan mukaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Kuukka kehottaa olemaan yhteydessä Helsingin kaupunkiin tarkempien tietojen saamiseksi.
Idän terveysasemien johtava ylilääkäri Mari Kinnunen vastaa kysymyksiin ainoastaan sähköpostilla ja kertoo, että alkuvuodesta terveysasemilta lähti "teknisten prosessiongelmien vuoksi" virheellisiä laskuja peruuttamattomista ajanvarauksista.
– Laskutusprosessia on saatu sittemmin korjattua. Myös terveysasemien ohjeistusta on tarkennettu. Nyt virheellisiä laskuja ei pitäisi enää lähteä, mutta toki inhimillisiä virheitä voi sattua.
Kinnunen kehottaa olemaan virheellisistä laskuista yhteydessä terveysasemalle, josta lasku on lähetetty. Oikaisua voi hakea kaupungin soteviraston sivuilta löytyvällä kaavakkeella hakusanoilla "Hae oikaisua sakkomaksuun".
– Olemme tästä hyvin pahoillamme, Kinnunen toteaa.

Jorge epäilee, että virheellinen lasku lähetettiin, koska terveysasemalla ei käynnin aikana ollut käytössä lukulaitetta, jolla potilas kuittaa Kela- tai ajokortillaan tulleensa terveysasemalle.
– Epäilen, että kun laite ei ole toiminnassa, käynnit jäivät kirjaamatta. Hoitajat sanoivat vähän väliä, että tällaista tämä on kun on tämä Apotti.
Eniten Jorgea harmittaa se, jos erityisesti pienituloiset eläkeläiset menevät sakkolaskujen pelossa maksavat kiltisti perättömiä laskuja.
– Kaupungilta ei missään vaiheessa oltu itse yhteydessä ja sanottu, että tällaisia laskuja on lähtenyt. On tämä kornia koko touhu. Tässä ei olla pienen ihmisen asialla mitenkään.