Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin uudet ravintolat innostuivat rikkomaan pyhiä pizzasääntöjä – Kuva: "Varmasti italialaisen kokin kauhistus"

Helsingin trendikkäimmät pizzeriat ovat kilpailleet viime vuosina siitä, kuka valmistaa mahdollisimman autenttista italialaista pizzaa. Ainakin Via Tribunali- ja Napule-ravintoloille on myönnetty napolilaisen pizzan kattojärjestön Associazione Verace Pizza Napoletanan sertifikaatit.

Maksaisitko? Pizzojen hinnat nousivat Helsingissä lähes 30 euroon – Asiakas: "20 euroa on jo aika paha"

Samaan aikaan iso osa ravintoloista luottaa siihen, että suomalaiset haluavat suomalaiseen makuun tehtyä pizzaa.

Näin toimivat muun muassa uudet ravintolat Pizzadog sekä Il Centro, jotka yhdistävät italialaisen osaamisen ja suomalaisen ruokakulttuurin parhaita puolia.

Pizzadog on julkkiskokki Harri Syrjäsen luotsaama pilvikeittiö, jonka ruoat tilataan Woltista. Ravintolan italialaisessa avotuliuunissa valmistetaan 13 erilaista pizzaa.

– Suomalaisten suuri suosikki on kinkku-ananas-pizza, joka meillä tunnetaan nimellä Angry italian -pizza. Kyseinen täyteyhdistelmä on varmasti italialaisen pizzakokin kauhistus, mutta meille on tärkeää pystyä tarjoamaan suomalaisten suosikkia Harrin luomalla taikinapohjalla. Ennakkoluulottomammille syöjille tarjolla on myös erikoisuutena Suomessa tarjolla hot wings -pizza, NoHo Partnersin Fast food -liiketoimintojen johtaja Tuomas Piirtola sanoo tiedotteessa.

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Lisää huumoria löytyy tonnikalapizza Tonnon setelistä, joka on saanut nimensä Kummelin tonnin seteli -sketsistä.

Myös uuden Scandic Helsinki Hub -hotellin yhteyteen avatun Il Centro -ravintolan ruokalista voi vaatia pizzapuritaanilta sulattelua.

Näin kävi ainakin ravintolassa pizzan valmistamista opetettaneelle italialaisella pizzakokille.

– Puhuimme, miten kunnioitetaan kaikkia raaka-aineita, miten niitä käytetään, missä vaiheessa ne laitetaan pizzaan ja mitkä raaka-aineet kuuluvat samaan pizzaan, keittiöpäällikkö Petri Simonen kuvailee Avecin haastattelussa.

Kaikesta opista huolimatta listalla on yksi poikkeus säännöstä: Trattoria Specialin täytteenä on bolognesekastike. Simosen mukaan italialainen pizzakokki ymmärsi talon lisäyksen autenttiseen pizzalistaan, kun hänelle selitettiin, että jauhelihapizza istuu suomalaiseen makuun.

Il Centron ruokalistalla on monipuolinen kattaus italialaista ruokaa. Pizzat ovat vain pieni osa myynnistä. Menu alkaa antipasti-listalta, johon kuuluvat bruschetat ja friteeratut kasvikset. Italialaisen keittiön klassikoita, pastoja ja risottoja, seuraavat taas grillatut herkut. Läpi listan painottuvat äyriäiset ja kala.

Oletko nähnyt ennen tällaista hotellia Helsingissä? – Kuva: Loft-huoneissa jopa oma terassi

Simosen mukaan Helsingissä on vain muutama hyvä italialainen ravintola. Hän sanoo, että Il Centro haluaa nousta siihen joukkoon. Suomessa on kuitenkin noudatettava hänen mukaansa paikallisia käytäntöjä, jotta asiakkaat pysyvät vauhdissa mukana.

– On totta kai tietyt perusjutut, joita on pakko olla, jotta suomalainen tunnistaa italialaisen keittiön. Olisi hienoa tehdä vielä autenttisempaa, mutta täytyy koko ajan miettiä, missä vaiheessa se menee yli asiakkaan näkökulmasta, Simonen puntaroi Avecin haastattelussa.

Hän on huomannut, että jo mozzarellan vaihtaminen burrataan ja salaatin nimeäminen puglieseksi capresen sijaan voi olla liian vaikea juttu.

– Minun filosofiani on tehdä ruokaa mahdollisimman hyvistä raaka-aineista yksinkertaisesti, tavoitteena hyvä maku. Hyvä raaka-aine antaa pelivaraa: ei tarvitse käsitellä tolkuttomasti. Meillä ei ylikäsitellä raaka-aineita eikä luoda monimutkaisia prosesseja.

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Maksaisitko? Pizzojen hinnat nousivat Helsingissä lähes 30 euroon – Asiakas: "20 euroa on jo aika paha"

Pikku Roballe keväällä avatusta ravintolasta tuli välittömästi kultti-ilmiö – pöytää joutuu jonottamaan jopa kuukausia: "Olemme olleet onnekkaita"

Täällä syödään läskisoosia! – Itä-Helsinkiin avattiin klassikoita tarjoava ravintola: "Sain paistaa burgereita kyllikseni golfklubeilla"