Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin keskustaan rakennetaan metroaseman paikalle jättimäinen terveysasema – valtuusto epäili potilaan matkaa autolta ovelle liian pitkäksi

Kampin uusi terveys- ja hyvinvointikeskus palvelee jopa 140 000 helsinkiläistä.

Valtuusto hyväksyi Kampin uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen suunnitelmat. Kahdeksankerroksinen keskus tulee Kampin metroaseman vuonna 1983 valmistuneen sisäänkäyntirakennuksen paikalle.

Uudisrakennukseen kootaan kolmesta neljään eteläisen terveysaseman palvelut yhteensä noin 140 000 asukkaalle.

Valtuusto päätti Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaaran aloitteesta vielä selvityttää, onko taksilla tai omalla autolla saattajan kanssa saapuville potilaille tarpeeksi tilaa jättiterveysaseman ovilla ja voiko saattaja varmasti jättää autonsa hetkeksi odottamaan. Asko-Seljavaara oli tulkinnut suunnitelmia niin, että saattopaikka oli pieni ja kävelymatkaa olisi parikymmentä metriä.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) vakuutti, että tulevalla Salomoninkatuun liittyvällä aukiolla on riittävästi tilaa saattoliikenteelle eikä ovelle ole kovin pitkä matka. Valtuusto ei tästä aivan vakuuttunut ja kannatti selvin äänin Asko-Seljavaaran ponsiesitystä.

Moni valtuutettu esitti myös huolensa pienten lähiterveysasemien puolesta.

– Olen huolissani siitä, että noin neljä terveysasemaa sulautuu tähän. Ikäihmisten ja lapsiperheiden liikkuminen Taka-Töölöstä tai Lauttasaaresta Kamppiin ei tule olemaan helppoa. Myöskään henkilöstö ei välttämättä viihdy jättiterveyskeskuksissa, kuten Kalasatamassa on koettu, SDP:n Sinikka Vepsä totesi.

Demarien Eveliina Heinäluoma komppasi muistuttamalla, että Helsingin kaupunginosat ovat suomalaisen keskivertokaupungin kokoisia. Hänen mielestään nykyisen terveysasemaverkoston säilyttäminen muutaman jättikeskuksen ohella olisi järkevää.

Apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) huomautti, että terveysasemia ei ole Helsingissä karsittu jääräpäisesti.

– Lauttasaareen on jäämässä satelliittiterveysasema. Samoin asema jätettiin Laajasaloon, kun Kalasataman keskus tehtiin. Näin voitaisiin menetellä tulevaisuudessa myös Kontulan osalta, hän totesi.

Kampin uuteen keskukseen tulee terveysaseman lisäksi sosiaalityön palveluja sekä psykiatrian, päihdetyön ja fysioterapian vastaanotot.

Terveysasemarakennukseen on tulossa myös liikkeitä, metroaseman tiloja sekä kulku metroasemalle ja Kampin keskukseen.

Uudisrakennus maksaa vuoden 2019 kustannusarvion mukaan arvonlisäverottomana noin 84 miljoonaa euroa. Rakentaminen alkaa näillä näkymin ensi vuoden alkupuolella.

Valtuusto hyväksyi samassa kokouksessa Runeberginkatu 2:ssa sijaitsevan Radisson Blu Royal -hotellin laajennuksen, johon tulee kuusi- ja osin kahdeksankerroksinen laajennusosa. Hotellin huonemäärä kasvaa 262:sta yhteensä 405 huoneeseen.