Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkodin pihan turvallisuus huolettaa Kumpulassa: kiistelty kallio peitettiin yllättäen tekonurmella – "Voi aiheuttaa ongelmia pienimmille lapsille"

Jyrkän ja liukkaan rinteen turvallisuus herättää huolta Kumpulan uuden päiväkodin pihalla.

Elokuun lopulla Limingantielle avattu päiväkoti Kumpupilvi nostattaa ristiriitaisia ajatuksia Kumpulan asukkaissa. Toisaalta ollaan tyytyväisiä uuteen päiväkotiin, mutta samalla surraan sen alle jäänyttä avokalliota ja lähiluontoa.

Päiväkodin pihalle jäänyt kallio on päällystetty monien yllätykseksi tekonurmella. Avokalliota on näkyvissä enää kahdessa paikassa, yhteensä muutaman metrin matkalla.

Alueen suunnittelijoiden mukaan tekonurmi sijaitsee lähes kokonaan alueella, joka ei alunperinkään ollut avokalliota.

Tekonurmirinteen jyrkimpien kohtien turvallisuus on herättänyt huolta päiväkodin henkilökunnassa sekä vanhempien keskuudessa. HU:n toimittaja kaatui välittömästi rähmälleen laskeutuessaan märkää rinnettä alas.

Päiväkodinjohtaja Heidi Virta sanoo, että viranomaiset ovat hyväksyneet pihan turvallisuuden.

– Kun ollaan realisteja, niin korkein kohta voi aiheuttaa ongelmia pienimmille lapsille, miksei muillekin. Kun tulee aamupakkasia, mäestä tulee aikamoisen liukas, Heidi Virta sanoo.

Tällä hetkellä kaupunki ja suunnittelusta vastannut arkkitehtitoimisto miettivät, pitääkö rinteeseen rakentaa esteitä.

Aamupakkasilla mäestä tulee aikamoisen liukas.

– Pienille lapsille suunnatut leikkivälineet on sijoitettu pihan alatasolle, joten pienimpiä lapsia ei aktiivisesti ohjata rinnealueille. Jyrkästä mäestä mahdollisesti aiheutuvaa tapaturmariskiä vähennetään toiminnallisin keinoin ja henkilöstön ohjauksella. Jos rinne osoittautuu käytössä liian jyrkäksi, jyrkkä osa rinteestä rajataan rakenteellisesti toiminnan ulkopuolelle, AFKS-arkkitehtitoimiston pihasuunnittelija Soile Heikkinen sanoo sähköpostivastauksessa.

Kumpupilven varhaiskasvatuksen opettaja Sonja Leimu on huomannut, että pienet lapset välttelevät jyrkkiä kohtia luontaisesti.

– Piha tarjoaa sopivaa haastetta motoriseen kehittymiseen. Se on otollinen paikka liikkumisen harjoitteluun. Aikuiset ovat vieressä koko ajan valvomassa, Leimu sanoo.

Päiväkodinjohtaja kertoo, että isommat lapset ovat olleet pihan monipuolisuudesta riemuissaan.

– He ovat olleet aivan fiiliksissä. Pihalla on paljon hauskaa ja mukavaa tekemistä. Kiipeilyyn tarkoitetut köysiradat ovat sellaisia, joita en ole muualla nähnyt, Virta sanoo.

Anita Lintulan lapsi aloitti Kumpupilvessä ensimmäisten joukossa. Lintula ihmettelee, miksi 150-paikkaisen päiväkodin piha on niin pieni.

– Myönteisenä seikkana on mainittava, että käsittääkseni päiväkodin henkilöstötilanne on poikkeuksellisen hyvä. Itse pidän myös päiväkodin sisätiloista.

Virta myöntää, että päiväkodin piha on melko pieni. Eri ikäiset lapset ulkoilevat eri aikaan.

– Pihan lisäksi meillä on käytössä mahtavat metsät. Kävelytien toisella puolella on nurmikenttä ja hiekkakenttä. Kun puolet lapsista on ulkona, saavat muut reilummin tilaa sisällä.

Päiväkodin saattoliikenteen sujuvuus on epäilyttänyt asukkaita jo pitkään. Ennen päiväkodin rakentamista yksi HU:n haastattelemista asukkaista pelkäsi, että ”käytännössä yksisuuntainen Limingantie tulee ruuhkautumaan”. Myös Lintulalla on samanlaisia mietteitä.

– Nähtäväksi jää miten päiväkotiin pääsee huonojen kelien aikaan. Kumpula on kyllä aikamoinen naparetkikohde lumisina ja liukkaina talvina.

Kaupunki on varautunut parantamaan kadunvarsipysäköintiä muun muassa aikarajoituksin. Myös talvikunnossapidon seurantaa tehostetaan. Alueen ylläpitoluokitusta ei kuitenkaan nosteta.

– Päiväkoti korvaa Kumpulan alueella useamman käytöstä poistettavan päiväkodin toimintaa, joten huoli kauempaa suuntautuvasta autoliikenteestä voi olla liioiteltua, sanoo liikenneinsinööri Hang Tran.

Kumpupilvi korvasi Isoniityn, Kumpulan ja Sohvilan päiväkodit.