Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Taloyhtiöitäkin voisi epäillä rikoksista” – Jääkö thaihierojien hyväksikäyttö piiloon? Poliisilta kylmäävä vastaus

Useimmissa thaihierontaliikkeissä tapahtuu poliisin arvion mukaan paritusta.

Matka oli alkanut Thaimaasta. Kaksi naista saapui Suomeen keväällä 2020.

Naiset olivat lähteneet omasta tahdostaan. Pääsy työskentelemään Suomessa oli kuitenkin kallista: 8 000 euroa. Ja nyt velka pitäisi maksaa pois.

Molemmat olivat kielitaidottomia ja täysin epätietoisia siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii.

Tulevina kuukausina tapahtui paljon. Ja kaiken sen jälkeen molemmat naiset halusivat lähteä Suomesta – niin pian kuin mahdollista.

Useimmissa thaihierontapaikoissa tapahtuu rikoksia, arvioi suorasanaisesti poliisin ihmiskaupparikostutkintaryhmän tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen.

Thaihierontaliikkeitä on pelkästään Helsingissä ainakin useita kymmeniä. Niitä on keskittynyt esimerkiksi Kallion alueelle. On yleisessä tiedossa, että liikkeissä myydään seksipalveluita.

Kaupunkilehti Turkulainen vieraili vuonna 2018 thaihierontapaikoissa Turun keskustassa. Tuolloin toimittajalle ehdotettiin hieronnan ohella maksullisia seksipalveluita.

– Jos liikkeen pyörittäjällä on töissä hierojia, paritusrikos täyttyy: hän hyötyy siitä, että tarjoaa tilan seksipalveluiden harjoittamiseen, sanoo Hannu Kortelainen.

– Tämä on siinä mielessä veteen piirretty viiva, että henkilö jota paritetaan, ei välttämättä ajattele, että häneen kohdistuisi rikosta.

Suomessa seksin myynti ja ostaminen ovat laillista paitsi, jos tilanteeseen liittyy paritusta tai ihmiskauppaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja Anni Valovirta arvioi, että thaihierontapaikkoihin voi liittyä myös ihmiskauppaa.

Hovioikeudessa on annettu tuomio thaihierontapaikassa tapahtuvasta ihmiskaupasta vuonna 2017.

– Suomessa on annettu tuomioita thaihierontaliikkeissä tapahtuvasta ihmiskaupasta ja parituksesta. En pitäisi poissuljettuna, että tätä edelleen tapahtuu, hän sanoo.

Monika-Naiset liitto ry:n ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Anna Nuotio on kohdannut viime vuosina yksittäisiä thaimaalaisia naisia, joiden tilanne on viitannut ihmiskauppaan.

– Näissä tapauksissa parisuhteessa on ollut prostituutioon pakottamista ja myös työperäistä hyväksikäyttöä. Lisäksi rinnalla on ollut seksuaalista, fyysistä ja henkistä väkivaltaa, Nuotio sanoo.

Järjestössä on epäilty, että prostituutio on tapahtunut ainakin osin hierontaliikkeissä. Puolisot ovat olleet kantasuomalaisia miehiä.

Thaihierontapaikat toimivat yhteiskunnan katseen ulkopuolella. Anni Valovirran mukaan valtaosa niissä tapahtuvasta hyväksikäytöstä jää pimentoon.

Mitä mieltä poliisi on: Jääkö thaihierontapaikoissa tapahtuvia rikoksia – eli toisin sanottuna niissä toimivien naisten hyväksikäyttöä – piiloon?

– Varmasti jää. Jos olisi resursseja perkailla, niin jokaisesta kohteesta varmaan löytyisi jonkin asteista paritusta. Näen tässä kuitenkin suurempana haasteena taustasyyt ja sosiaaliset ongelmat kuin itse rikollisuuden.

Kortelainen viittaa esimerkiksi naisten asemaan. He eivät tiedä, miten yhteiskunta toimii, eikä kielitaitoa ole. Moni on tullut maahan suomalaisen miehen matkassa ja sittemmin eronnut.

Hierontapaikkojen taustalla ei ole poliisin tilannekuvan mukaan perinteistä rikollisjärjestöä. Liikkeitä pyörittävät ovat edenneet yhteisön hierarkiassa.

– Ei ole suoraa alisteista asemaa tai määräysvaltaa. Naiset maksavat hierontapaikasta samaan tapaan, kuten parturituolista – esimerkiksi tuntien tai päivien perusteella.

Thaimaasta saapuneet kaksi naista ryhtyivät myymään Suomessa seksiä. He työskentelivät thaihierontapaikoissa ja yksityisasunnoissa. Useissa eri kaupungeissa. Tämä oli ollut tarkoitus alun perinkin. He olivat harjoittaneet ammattia jo kotimaassaan.

Kuvioon liittyi useampi Suomen thaimaalaiseen yhteisöön kuuluva henkilö. He ohjasivat naisia: kuljettivat asuntoihin tai hierontapaikkoihin, laativat ilmoituksia seksinmyyntisivulle ja sopivat asiakastapaamisia.

Naiset saivat päättää itse hinnat. Ansioista oli kuitenkin maksettava osa ”vuokrana”. Yksi henkilöistä oli myös lainannut naisille rahaa maahantuloon, jota lyhennettiin prostituutiosta saaduilla tuloilla.

Naisten annettiin valheellisesti ymmärtää, että heidän oma toimintansa on laitonta. Heitä myös painostettiin työskentelemään rahan ansaitsemiseksi ja uhkailtiin oleskelulupaan liittyvillä vaikeuksilla.

Lopulta poliisi koputti ovelle. Naapuri oli tehnyt ilmoituksen. Hän epäili, että asunnossa myydään seksiä.

Poliisi ryhtyi selvittämään kahden naisen tilannetta: mitä tapahtuu ja missä tapahtuu. Nopeasti kävi ilmi, että tapauksessa on viitteitä ihmiskaupasta.

Naiset halusivat lähteä Suomesta pian pois, kun poliisi puuttui paritukseen. Poliisi suostutteli kuitenkin heidät jäämään: lausumia tarvittiin esitutkintaa ja oikeusprosessia varten.

Tutkinta eteni käräjäoikeuteen, jossa suurin osa epäillyistä kiisti syytteet. Lopulta tuomiot tulivat. Niihin lukeutui esimerkiksi törkeä paritus.

Syytettyjen taloudellinen hyöty oli ollut useita tuhansia euroja. Yksi tekijöistä oli ansainnut 16 000 euroa.

Usealle syytetylle määrättiin alle vuoden tuomio vankeutta – useimmat ehdollisina. Heidät tuomittiin myös vahingonkorvauksiin.

Mitä tilanteelle pitäisi tehdä? Anni Valovirta toivoo lainsäädännöllisiä toimia: Lain mukaan ulkomaalainen voidaan käännyttää, jos hän myy seksipalveluita. Tämä pykälä voi jarruttaa naisia hakemasta apua.

Valovirta alleviivaa myös matalan kynnyksen palveluiden merkitystä: ihmisillä pitää olla mahdollisuus saada anonyymisti tietoa ja tukea.

Yksi ratkaisu on jo tehty: tutkinnanjohtaja Kortelaisen luotsaama poliisin ihmiskaupparikostutkintaryhmä. Se mahdollistaa puuttumisen rikoksiin.

– Kaikkia tapauksia emme kuitenkaan voi tutkia, mutta teemme sen, mitä on mahdollista tehdä.

Valovirta kiittää, että osa tapauksista on edennyt poliisin tutkintaan ja tuomioihin asti.

– Jokainen tuomio vahvistaa signaalia, että tämä ei ole sallittua Suomessa.

Yksi kysymys koskee asiakkaita. Ilman kysyntää ei olisi tarjontaa.

– Yksittäisen seksinostajan vastuu hyväksikäytöstä jää olemattomaksi, Valovirta sanoo.

Tutkinnanjohtaja Kortelainen kuvailee tilannetta hankalaksi. Asiakas voi vedota siihen, ettei tiennyt henkilön olevan parituksen uhri. Rikosta on haastava näyttää toteen.

Kortelainen huomauttaa, että tietyssä mielessä osansa on myös taloyhtiöillä. Ne vuokraavat thaihierontapaikoille tiloja.

– Heitäkin voisi epäillä rikoksesta. Miten pitkälle vaatimuksen tietoisuudesta voi ulottaa?

Kahden thaimaalaisen naisen tarina pohjautuu käräjäoikeuden päätöksen ja tapausta tutkineen Hannu Kortelaisen haastatteluun.