Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Töitä luvataan kauneudenhoitoalalta, mutta perillä todellisuus onkin toinen – Thaihieronnassa työskentelevä ei välttämättä tiedä lainkaan, miten suomalainen yhteiskunta toimii

Thaihierontaliikkeissä työskentelevillä naisilla ei ole välttämättä käsitystä siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii.

Yksin Helsingissä toimii ainakin useita kymmeniä thaihierontaliikkeitä. Niissä työskentelevillä naisilla ei ole välttämättä kielitaitoa tai ymmärrystä siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii.

On yleisesti tiedossa, että liikkeissä tarjotaan seksipalveluita. Poliisi arvion mukaan useimpiin liikkeisiin liittyy paritusta. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta arvioidaan, että ihmiskaupan mahdollisuutta ei voi sulkea pois.

Valtaosa rikoksistä jää poliisin mukaan piiloon. Miksi näin on?

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä on viimeksi ollut tänä vuonna yksi thaihierontaliikkeeseen liittynyt henkilö, kertoo apulaisjohtaja Katri Lyijynen.

Tämä on kuitenkin harvinaista. Kymmenen vuoden aikana järjestelmän piiriin on tullut vain muutamia samankaltaisia tapauksia. Jokaisessa tapauksessa on ollut viitteitä ihmiskaupasta.

– Thaiyhteisö on tiivis. Se asettaa omat esteensä ihmiselle irtautua saati kertoa viranomaisille, jos joutuu esimerkiksi tekemään asioita, joita ei halua tehdä, Lyijynen arvioi.

Lyijynen muistuttaa, että tilanteeseen voi liittyä myös esimerkiksi häpeää.

– Meidän näkökulmasta tämä tilanne on piilossa, vaikka liikkeet ovatkin kaikille hyvin näkyvissä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja Anni Valovirta arvioi, että yksi thaimaalaisten naisten huoli koskee oleskelulupaa. Sitä ei haluta menettää.

– Jos yhteisöstä irtaantuu, niin onko edessä paluu kotimaahan? Vaikka tulot olisivat pienet, niin niistä pystyy ehkä silti lähettämään rahaa kotimaassa olevalle perheelle.

Oikeudessa on ollut tapauksia, joissa parituksesta syytetyt henkilöt ovat pelotelleet naisia oleskeluluvan menettämisellä. Heille on voitu myös valheellisesti kertoa, että he ovat syyllistyneet rikoksiin.

Ongelmia aiheuttaa sekin, että lain mukaan ulkomaalainen voidaan käännyttää, jos hän myy seksipalveluita. Tällaisessa tapauksessa kynnys ottaa yhteyttä viranomaisiin on korkea.

– Henkilöillä ei ole esimerkiksi tietoa suomalaisen yhteiskunnan todellisuudesta. Tieto on työnantajan hallussa, joka pitää avaimia käsissään.

Poliisilla on ollut tutkinnassa thaihierontaan liittyviä tapauksia harvoin. Poliisin uusi ihmiskaupparikostutkintaryhmä on tähän mennessä tutkinut yhtä tapausta.

Tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen sanoo, että poliisi kiinnittää ilmiöön huomiota usein vain vihjeiden myötä.

Kortelainen muistuttaa, että esimerkiksi paritustapauksissa naiset eivät välttämättä itse ajattele heihin kohdistuvan rikosta.

Hän arvioi, että taustalla voivat vaikuttaa myös kulttuurierot. Thaimaassa korruptio on edelleen yleistä.

– Kynnys ottaa yhteyttä poliisiin on korkeampi kuin kantasuomalaisella, Kortelainen arvioi.

Moni hierontapaikoissa toimivista naisista on saapunut maahan Thaimaassa tapaamansa suomalaisen miehen mukana. He ovat saattaneet harjoittaa prostituutiota jo kotimaassaan.

– Useat ovat tulleet avioliiton kautta ja eronneet. Sitten ei ole kielitaitoa tai koulutusta ja ei koeta, että olisi muita mahdollisuuksia, Kortelainen kertoo.

Moni tulee Eurooppaan myös suoraan prostituoiduksi: tämä naamioidaan hierontatyöksi, johon saatetaan hankkia työperustainen oleskelulupa.

Valovirta sanoo, että tutkimusten mukaan ihmiskauppaan voi usein liittyä myös harhaan johtaminen. Naisille saatetaan luvata töitä esimerkiksi kauneudenhoitoalalta.

– Mutta todellisuus on sitten toinen, hän sanoo.