Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaanhoitaja Hanna, 38, kertoo kolme asiaa, joilla ala saataisiin nousuun – "Tuli syvä lamaannus", hän sanoo peruuntuneesta lakosta

Helsingin eteläisen palvelualueen eli kantakaupungin kotihoidossa palailtiin kuluneen viikon aikana takaisin niin sanottuun normaaliin arkeen. Käräjäoikeus kielsi hoitajien tiistaiksi alkamaan suunnitellun lakon.

Tunnelmat Kruununhaassa sijaitsevassa Vironniemen kotihoitoyksikössä ovat sairaanhoitaja Hanna Hännisen, 38, mukaan olleet suorastaan lamaantuneet.

– Olemme paljon puhuneet täällä asiasta. Jos meillä oli jonkinlaista toivonkipinää, niin nyt tuli syvä huokaus ja lamaannus.

– Olimme koko syyskuun varautuneet lakkoon. Tämä aiheutti ajatusta, että mihin tämä kaikki päättyy, sanoo yksikön vastaavana sairaanhoitajana työskentelevä Hänninen ja viittaa lakon peruuntumiseen ja lakko-oikeuden poistamiseen uhkasakolla.

Helsingin käräjäoikeus antoi maanantaina päätöksensä kieltää liittoihin, Tehyyn ja Superiin, kuuluvien hoitajien lakkoilun ja asetti molemmille miljoonan euron uhkasakon. Lakko olisi koskenut Helsingin eteläistä kotihoitoyksikköä, johon kuuluvat Vironniemen lisäksi Lauttasaari, Töölö ja Viiskulma.

Hänninen sanoo, että pitkään jatkunut ylikuormittava työ sekä lakonuhka ovat väsyttäneet hoitajia.

– Osa on ollut hyvin kuormittunut. Toivoisimme, että tämä olisi jo ohi.

Hoitajat toivovat Hännisen mukaan kolmea asiaa: lisää palkkaa, lisää työntekijöitä ja paremmat työolot.

Osa on ollut hyvin kuormittunut.

– Lisää kollegoita mahdollistaisi sen, ettei kuormitusta tulisi nykyisille hoitajille. Tulee riittämättömyyden tunne. Hoitotyötä ei pysty tekemään niin kun oma ammattietiikka vaatisi.

Hänninen muistuttaa, että hoitajilla on paljon myös välillistä työtä, kuten paperitöitä, apteekissa käyntiä, laboratorioon vientiä ja apuvälineiden hakua.

Viime vuosina työntekijäistä on ollut pulaa – myös kesäisin.

– Kesätyöntekijöitä on joka vuosi vähemmän tai ei saada lainkaan. Myöskään vakanssille ei ole hakijoita. Yksiköt pyörivät sillä, että työntekijät jäävät tekemään pidempää päivää.

Hänninen on työskennellyt läntisessä sekä eteläisessä kotihoidon yksikössä ja kokee, että Vironniemen kotihoidossa on ehkä parhain työntekijätilanne. Aiemmissa yksiköissä puute työntekijöistä on saanut vaihtamaan työpaikkaa.

Hoitajalakon varalle ehdittiin jo kuluvan viikon maanantaina siirtää 18 eniten hoitoa tarvitsevaa kotihoidon asiakasta seniorikeskuksiin Helsingissä.

– Tiistaina aloitimme paluujärjestelyt, sanoo Helsingin eteläisen palvelualueen johtaja Helena Venetvaara.

– Tämä oli kaikista haurain ryhmä. Heidät siirrettiin turvaan seniorikeskuksiin ja lakon peruuntumisen jälkeen takaisin koteihinsa.

Eteläisen kotihoidon alueella on 800 asiakasta.

Hoitajia hiertää myös palkka-asia. Vuonna 2009 sairaanhoitajaksi valmistunut Hänninen tekee päivätyötä, eikä vuorolisiä kerry. Sairaanhoitajan peruspalkka Helsingin kotihoidossa on 2 801 euroa.

– Palkka ei todellakaan ole sitä mitä uutisissa kuulee, kun puhutaan keskiansioista.

Lähihoitajan peruspalkka on 2 392 euroa.

Korotus palkkoihin pitäisi Hännisen mukaan olla joitakin satoja euroja.

Moni pohtii alalla alanvaihtoa.

– Ymmärrän sen oikein hyvin. Harkitsin itsekin lähtöä, mutta nyt minulla on käynnissä sairaanhoitajan (yamk) opinnot.