Haitallisesta vieraslajikalasta rohmutokosta (Perccottus glenii) on tehty ensimmäinen havainto Suomesta. Asiasta kertovat ely-keskukset tiedotteessaan.
Rohmutokkoja löydettiin kesän lopulla Varsinais-Suomesta lammesta, johon se on päätynyt ihmisen levittämänä. Rohmutokko ei ole vaaraksi ihmiselle, mutta se uhkaa alkuperäistä vesilajistoamme. Laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko Euroopan unionissa, ja sen leviäminen on estettävä.
Rohmutokko on ahvenkala, joka kasvaa jopa 25 senttimetrin mittaiseksi. Se on melko suurisuinen, vankkarakenteinen kala. Parittomissa evissä on raidoitusta ja pään sivuilla, silmien kohdalla on tummat juovat. Se on sitkeä kalalaji, joka voi selvitä jopa pohjaan asti jäätyvissä vesissä.
Koska rohmutokko on levitetty lampeen tahallisesti, ei lammen tarkkaa sijaintia kerrota levittämisriskin vuoksi. Rohmutokko on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko Euroopan unionin alueella.
Aiemmat Suomea lähimmät havainnot rohmutokoista on tehty Virosta sekä Suomenlahden itäosista Venäjän puolella.
– Ensimmäinen rohmutokkohavainto Suomesta tehtiin kansalaishavaintona. Kansalaishavainnoilla on tärkeä rooli vieraslajien torjunnassa. Mahdollisista havainnoista on hyvä ilmoittaa vieraslajit.fi -sivustolla ja liittää mukaan valokuva lajista, sanoo Luken erikoistutkija Sanna Kuningas tiedotteessa.
Rohmutokko sietää hankaliakin elinolosuhteit, esimerkiksi rehevää ja vähähappista vettä, ja sillä on lisäksi suuri lisääntymispotentiaali. Se on tehokas saalistaja, joka voi olla erityisen haitallinen samassa vesistössä eläville sammakkoeläimille. Rohmutokko kilpailee elintilasta ja ravinnosta muiden kalalajien kanssa.