Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko ostanut tätä vaniljajäätelöä? Siitä on löydetty jäämiä aineesta, jota käytetään hyönteismyrkyissä

Elintarvikkeiden maahantuoja Haugen-Gruppen Finland Oy on ilmoittanut vetävänsä myynnistä tuotteen Häagen-Dazs™ Caramel Collection monipakkaus-jäätelö. Tuotteen pakkauskoko on neljä kertaa 95 millilitraa ja EAN-koodi 3415581545920.

Takaisinveto koskee vain erää, jossa on parasta ennen-päiväys 1.4.2023.

Takaisinvedon syynä on tuotteen valmistajan ilmoitus, jonka mukaan tietyssä raaka-aine-erässä on todettu 2-kloorietanolia lainsäädännössä määriteltyä enimmäismäärää hivenen enemmän. 2-kloorietanoli on etyleenioksidin hajoamistuote. 2-kloorietanoli on myrkyllistä ja sen LD50-arvo rotalla on 71 mg/kg. Hengitettynä yhdiste aiheuttaa yskimistä, huonovointisuutta ja oksentamista. Aine voi myös imeytyä ihon läpi ja on myrkyllistä myös nieltynä.

Kloorietanolia käytetään liuottimena ja orgaanisessa synteesissä valmistettaessa muun muassa hyönteismyrkkyjä. Yhdisteestä käytetään myös nimityksiä etyleenikloorihydriini, 2-kloorietyylialkoholi ja glykolikloorihydriini.

Yritys ryhtyy takaisinvetoon varotoimenpiteenä. Tuotetta on ollut myynnissä 23. elokuuta alkaen K-ryhmän myymälöissä.

Etyleenioksidista elintarvikkeissa kerrotaan lisää Ruokaviraston sivustolla.