Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusamon Suurpetokeskus suljetaan – Viranomaiselta tiukka ukaasi: karhujen kohtalolle on nyt enää kaksi vaihtoehtoa

Kuusamossa sijaitseva Suurpetokeskus aiotaan sulkea. Asiasta tiedotti Pohjois-Suomen aluehallintovirasto hetki sitten. Viraston päätös peruuttaa keskuksen eläintarhalupa perustuu pääasiassa eläinten hyvinvointiin ja lajien suojeluun liittyvään tietojen vaihtoon liittyviin asioihin.

Avin mukaan Kuusamon Suurpetokeskus Oy ei ole annetuista ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta edelleenkään kaikilta osin korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaiseksi.

– Keskus on olennaisella tavalla rikkoo eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia, eläintarhaluvan ehtoja, eikä se myöskään täytä enää eläintarhaluvan myöntämisen edellytyksiä, muistuttaa aluehallintovirasto päätöksessään.

Lue lisää: Karhumies Sulo Karjalainen on myös ilveskuiskaaja

Luonnonvaraisia eläimiä saa pitää vain eläintarhassa, joten Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläimet tulee joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa.

Toisiin eläintarhoihin siirtoa varten tietyt eläimet tarvitsevat Cites-todistuksen, jolla säännellään Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti uhanalaisten eläinten ja kasvien kauppaa ja siirtoja. Keskuksen eläinlajeista Cites-lajeja ovat karhu, ilves ja koirasusi.

Määräaika eläinten toisiin eläintarhoihin siirtämiselle tai lopettamiselle umpeutuu 31. lokakuuta.

Aluehallintovirasto teki keskukseen kesäkuun lopussa tarkastuskäynnin, minkä perusteella todettiin, että eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi on tehty parannuksia. Keskuksessa on muun muassa siirretty Aina-karhu asiallisiin pito-olosuhteisiin, korjattu tarhojen aitoja ja lisätty tarhoihin lainsäädännön vaatimusten mukaisia virikkeitä.

Keskuksen toiminnassa havaittiin kuitenkin edelleen epäkohtia, joiden korjaamiseen asetettiin uudeksi määräajaksi 31. elokuuta.

Avin mukaan keskuksen olisi täytynyt järjestää tarhalla oleville eläimille asianmukainen eläinlääkärin tekemä terveystarkastus, hankkia hoito sairaille eläimille, estää lähisukua olevien eläinten lisääntyminen keskenään sekä osoittaa osallistuvansa lajien suojelua koskevaan tietojen vaihtoon riittävällä tavalla.