Syrjäinen espoolaisalue odotti kauan palveluita kunnes Helsingin trendipaikoissa työskennellyt Annamari Holmborg, 45, pani tuulemaan – "Minulla on aina ollut halu tuoda luksusta arkeen"
3
Ravintoloitsija Annamari Holmborg panostaa Bistro Makoisassa myös cocktaileihin ja mocktaileihin. Katja Riihola
Katso isompi kuvaAnnamari Holmborg perusti rennon bistron saunalahtelaisen kerrostalon kivijalkaan. Ravintolan värimaailmassa on punajuurta ja fiikusta. Katja Riihola
Yksi Espoon kiinnostavista ravintolatulokkaista on Saunalahdessa kerrostalon kivijalassa toimiva Bistro Makoisa.
Ravintolan pisti pystyyn omasta bistrosta haaveillut Annamari Holmborg, 45, joka huomasi alueella ravintolanmentävän aukon. Kasvavan Saunalahden palvelut eivät olleet pysyneet perässä ja paikalliset joutuivat odottamaan kahvila- ja ravintolapalveluita.
Kun saunalahtelaisbistro aloitti toimintansa puolisen vuotta sitten, kirjoitti City-lehti, että ravintolaan kannattaa suunnata vähän kauempaakin.
Holmborg on aiemmin työskennellyt trendikkäissä helsinkiläisissä ravintoloissa baarimikkona, hovimestarina, ravintolapäällikkönä ja sommelierinä. Viimeiset 13 vuotta hän palveli asiakkaita Hotelli Kämpin ravintoloissa.
– Haaveissa oli perustaa oma bistro Italian tai Espanjan maaseudulle, mutta Espoon Saunalahti käy ihan hyvin, hän naurahtaa.
– Minulla on aina ollut rakkaus hyvään ruokaan ja halu tuoda luksusta arkeen.
Alun perin tarkoitus oli keskittyä päivällistarjontaan, mutta pian kävi ilmi, että moni haluaisi tulla myös lounaalle.
Nyt Bistro Makoisan ovatkin löytäneet erityisesti lounasasiakkaat. Kanta-asiakkaitakin on kertynyt jo mukava määrä, Holmborg kertoo.
– Asukkailta on tullut hyviä ehdotuksia. Äskettäin lisäsimme lounaslistan valikoimaan päivän keiton. Pitää olla hereillä, mitä toivotaan.
Asiakkaiden toivomuksesta kesällä kokeiltu lauantaiaamiainen muutetaan lokakuussa brunssiksi.
Tavoitteena on tarjota paikallisille paikka, jonne on helppo piipahtaa vaikka kahville, lasilliselle tai kolmen ruokalajin illalliselle.
– Helposti ymmärrettävää, maistuvaa ruokaa. Tiedät, mitä ruoka on, mutta sitä ei tule itse tehtyä kotona, hän kuvailee.
Tiimi on nelihenkinen ja listakin lyhyehkö, jotta kaikki leipiä ja jäätelöitä myöten ehditään tehdä itse.
Tällä hetkellä päivällislistalla on muun muassa palvattua peuraa ja kokonaista meribassia.
– Testasimme, liikkuisiko kokonainen kala, se liikkui ja siitä tykättiin. Moni kertoo, että on edellisen kerran saanut kokonaisena tehtyä kalaa Keski-Euroopassa matkustaessaan.
Juomapuolella panostetaan omaleimaisuuteen ja pientuottajien tuotteisiin, Holmborg kertoo.
– Lempihommaani on luoda uusia makuelämyksiä. Ihmiset heittäytyvät kokeilemaan uusia juttuja ihanasti. Saunalahtelaisilla on myös hyvä viinimaku, ja täällä osataan kysyä tietyn viinialueen viinejä. Tärkeintähän on kuitenkin se, mikä maistuu ja tuntuu suussa parhaalta, ja se on juuri sinulle paras valinta.
Holmborg kertoo ravintolan perustamisen olleen häkellyttävän mahtava kokemus.
– Tietenkin ajankohta mietitytti, mutta jos ei rohkeasti tartu uuteen ei koskaan saa unelmiaan toteutettua
Holmborg syntyi Espoon Kirstinmäessä, mutta on asunut myös Saunalahden kupeessa Kivenlahdessa.
Lapsuudessaan hän matkusti isänsä kanssa Espanjassa, jonka ystävällinen ja huomioiva kulttuuri jättivät pysyvän jäljen.
– Selkärangassani on halu saada ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi.
Tuore ravintoloitsija asuu miehensä ja 4-vuotiaan poikansa kanssa Kirkkonummen Veikkolassa.
– Sunnuntai on perhepäivä, jolloin ulkoillaan ja leikitään nelivuotiaan ehdoilla – ja syödään hyvää ruokaa.