Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Olen ristinyt tämän Mannerheimintie kakkoseksi" – 30 km/h-paikalliskadusta tuli oikoreitti isoille valtaväylille, nyt ajelulle tulee loppu

Pikku Huopalahdessa tehdään liikennejärjestelyitä.

Läpiajoliikennettä, rekkoja, hevoskuljetusautoja, hetkellisiä ruuhkia ja ylinopeutta ajavia autoja.

Tällaiseksi on muodostunut Pikku Huopalahdessa sijaitsevan paikalliskaduksi tarkoitetun Paciuksenkaaren liikenne. Tämä siitäkin huolimatta, että kadulle on asennettu esimerkiksi kivipaaseja.

Nyt kaupunki aikoo muuttaa kadun liikennejärjestelyitä. Katu suunnitellaan katkaistavan kokonaan liikenteeltä. Pelastuslaitosta varten tien päähän asennettaisiin kauko-ohjattavat pollarit. Asukkaiden ajoreitit tonteille muuttuisivat.

Paciuksenkaaren lähellä sijaitsevan ravintola Feltbayn terassilla muutos saa kiitosta.

Puomilla sulkeminen ei Sami Kumpulaisen, 46, mukaan pitäisi kuitenkaan olla ensimmäinen vaihtoehto.

– Autoilua pystytään sutsimaan jo painorajoituksilla ja nopeusvalvontatolpilla. Se ehkäisi tehokkaasti raskaan ja muun liikenteen läpikulun. 

– Kadulla kulkee paljon raskasta liikennettä, joka yrittää näin välttää ruuhkasumia. Myös hevoskuljetuksia kulkee paljon.

Hevoskuljetusautot tulevat Ruskeasuon hevostalleilta ja rekat Meilahdesta tai Vihdintieltä.

Rekat yrittävät välttää Mannerheimintien ruuhkat pujahtamalla Meilahdessa Paciuksenkadulta Paciuksenkaarelle jatkaen Tilkankatua ja Korppaanmäentietä matkaa pohjoiseen Vihdintielle. Sama toisinpäin. Katuosuus on noin kaksi kilometriä pitkä.

– Tämä katusuora on kuin villistä lännestä, Kumpulainen jatkaa.

Samaa sanoo Kumpulaisen seurassa oleva Risto Majuri, 47.

– Jos tämä kohta katkaistaan, se rauhoittaisi tilannetta huomattavasti. Jäljelle jäisi vain asukkaiden liikenne. Ilta-aikaan täällä ajetaan viittä- ja kuuttakymppiä, vaikka rajoitus on 30 kilometriä tunnissa.

Raimo Loikkasella, 73, on kokemusta kadusta 50 vuoden ajalta.

– Liikenne on vuosi vuodelta vain lisääntynyt. Varsinkin yöaikaan tässä ajetaan kovaa. Olen ristinyt tämän Mannerheimintie kakkoseksi, Loikkanen kuvailee.

Teija Pirhonen, 56, muistuttaa, että kadulla liikkuu paljon lapsia, koska sen varrella on koulu ja lähellä päiväkoti.

– Ruuhka-aikana liikenne on melkoista. Manskun kautta pitäisi kiertää.

Paciuksenkaari on jo aiemmin kavennettu läpiajon hillitsemiseksi kivipaaseilla niin kapeaksi, ettei kaksi autoa mahdu ajamaan yhtä aikaa kohdasta. Silti läpiajoa tapahtuu. Liikenne ruuhkautuu hetkessä. Iltapäivällä autojono hetkellisesti jopa seisoo.

Katusuunnittelun projektipäällikkö Jari Hurskainen kaupunkiympäristön toimialalta sanoo, että läpiajoa on kestänyt pitkään ja kaupunki on luvannut puuttua siihen.

– Tulevilla muutoksilla haluamme vastata asukkaiden huoleen. Kulkureitit muuttuvat. Paciuksenkaarella asuvat pääsevät jatkossa koteihinsa Paciuksenkadun kautta.

Paciuksenkadulta ei jatkossa enää pääsisi ajamaan paikalliskatuverkkoa pitkin Mannerheimintielle ja Vihdintielle.

Viime viikolla Teamsissa pidetyssä asukastilaisuudessa keskustelu asiasta oli Hurskaisen mukaan vilkasta.

– Mielipiteitä oli puolesta, mutta myös vastaan. Autoliikenne on Suomessa edelleen vahva ja pyhäksi koettu. Kun vaikutetaan autoliikenteen reitteihin, se nostaa helposti karvoja pystyyn.

Asukaskokoukseen osallistui reilu 50 ihmistä.

– Enemmän ääntä pitivät hanketta vastustaneet läsnäolijat, Hurskainen toteaa.

Katusuunnitelmaluonnos on esillä 4. lokakuuta asti. Suunnitelmia voi kommentoida osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat kohdassa katu- ja puistosuunnitelmat.

Mikäli kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy suunnitelmat loppuvuodesta, muutostyöt alkavat ensi kesän alussa ja ovat valmiit ensi vuoden loppuun mennessä.

Lisäys 4.10. kello 12.30: Lisätty ja tarkennettu Kumpulaisen kommenttia myös tien muista muutosvaihtoehdoista.