Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoli heräsi: Keskittäminen uhkaa sulkea Helsingistä kolme pientä terveysasemaa – "Oulunkylä ei ole koko alueen solmukohta"

"Torpparinmäestä Viikkiin ulottuva alue on laaja, hajanainen ja liikenteellisesti hankala", vetoavat yhdistykset.

Kuusi kaupunginosayhdistystä on laatinut yhteisen vetoomuksen kaupunginhallitukselle pienten lähiterveysasemien puolesta.

Kaupungin suunnittelee keskittävänsä Pohjois- ja Koillis-Helsingin sote- ja perhepalveluja uuteen, Oulunkylään perustettavaan hyvinvointikeskukseen.

Suunnitelmien mukaan keskus olisi asiakkaiden käytössä vuonna 2031. Tulevaisuudessa se palvelisi noin 100 000 alueen asukasta.

Palveluiden keskittäminen merkitsisi Pihlajamäen, Maunulan ja Paloheinän terveysasemien toiminnan lopettamista.

– Palvelujen keskittäminen ei vastaa pohjoisen Helsingin alueen palvelutarpeita ja erityispiirteitä, vetoomuksessa todetaan.

– Maunulasta ja Torpparinmäestä Pihlajistoon ja Viikkiin ulottuva alue on laaja, hajanainen ja liikenteellisesti hankala. Oulunkylä ei ole koko alueen liikenteen solmukohta ja joukkoliikenneyhteydet sinne ovat monista osista aluetta hankalat.

Yhdistysten mielestä Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien, neuvoloiden ja hammashoitoloiden toimintaa pitäisi jatkaa ja Oulunkylän terveysasemaa uudistaa.

Terveysasema lähettää perättömiä laskuja – Jorgelta, 63, vaadittiin 50,80 euroa: "On tämä kornia koko touhu"

Projektipäällikkö Lars Rosengren toimialalta kertoo sähköpostitse, että Oulunkylän hyvinvointikeskuksen perustaminen on osa kaupungin strategista tavoitetta keskittää sote-palveluja yhteen ja samaan toimipisteeseen, jolloin palveluja voidaan tarjota yhden luukun -periaatteella.

– Tavoitteena on poistaa pompottelua ja turhaa odottamista.

Suuren keskuksen tarjoamat laajat palvelut hyödyttävät etenkin niitä, jotka tarvitsevat erilaisia sote- tai perhepalveluita.

Rosengren toteaa, että kaikki uudet keskukset perustetaan joukkoliikenteen solmukohtiin.

Selvityksen mukaan lähes kaikki uuden hyvinvointikeskuksen asiakkaat pääsevät julkisilla liikennevälineillä Oulunkylään alle 30 minuutissa. Alle 20 minuutin matkan päässä asuu yli 70 000 asukasta.

Selvityksessä on huomioitu myös tuleva raideliikenne. Ensi vuonna liikennöinnin aloittava raidejokeri tuo Maunulan, Pihlajiston ja Viikin alueilta suoran yhteyden Oulunkylään.

Oman terveysaseman mahdollinen lakkauttaminen jakoi mielipiteitä Pihlajamäen terveysasemalla maanantaiaamuna.

Poikansa kanssa lääkärissä käynyt Ammar Al-Baiti sanoi pääsevänsä helposti myös Oulunkylään autolla, silloin kun terveyspalveluita tarvitsee.

Koiraansa ulkoiluttanut Ari Paananen muisteli asioineensa viimeksi rakennuksessa noin 20 vuotta sitten.

– Vanhuksille se voi olla iso asia, Viikin puolella asuva Paananen pohti.

Helsingin keskustaan rakennetaan metroaseman paikalle jättimäinen terveysasema – valtuusto epäili potilaan matkaa autolta ovelle liian pitkäksi

Pihlajamäessä asuva Roosa, 30, harmitteli asiointimatkan pidentymistä.

– Nyt minulla on tähän kävelymatka.

Savelassa asuvien Milja Ahtosalon ja Aina Louhirannan, 4, asiointimatka Oulunkylään olisi suunnilleen sama kuin Pihlajamäkeen.

– Meidän arkeen asia ei vaikuttaisi.

Rosengren kertoo, että toimiala työskentelee kaavoittajan kanssa, jotta keskukselle saadaan sopiva tontti. Tarveselvitys ja hankesuunnitelma laaditaan vuosina 2024–2025, minkä jälkeen hankesuunnitelma käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Laakson terveysasema purettiin: jäljellä enää "betoniperunoita" – alueen liikenneruuhkiin luvassa pian helpotusta

Hoitovirhe voi vammauttaa pysyvästi, mutta potilasvahinkoilmoituksista vain neljännes johtaa korvaukseen – varatuomari Joni Siikavirta lisäisi prosessiin avoimuutta

Uuden lastensairaalan päivystys ruuhkautunut: Alisa odotti lastensa kanssa 6 tuntia – näin Hus vastaa

Riittääkö henkilökunnan kielitaito Vuosaaren terveysasemalla? – Marja, 63, katsoi potilastietoja itsestään ja tyrmistyi: "Aikamoista siansaksaa"

Hoitajakriisi: Osa Helsingin terveysasemista jäi kokonaan ilman sijaisia – "Kiireettömiä aikoja on erittäin vähän"