Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helen ei suljekaan Salmisaaren voimalaa vuonna 2024 – tämä kysymys saa energiayhtiön kiemurtelemaan

Salmisaaren voimala säilyy energiatuotannossa vielä vuoden 2024 jälkeenkin, vaikka Helen on kertonut sulkevansa hiilivoimalan tuolloin. Sitä Helen ei kuitenkaan vielä vahvista, millä energialähteellä hiili on tarkoitus korvata.

– Olemme tutkineet ja tutkimme edelleen erilaisia vaihtoehtoja ja kerromme niistä, kun päätökset on tehty, sanoo energia-alustoista ja tuotantoratkaisuista vastaava johtaja Timo Aaltonen HU:lle.

Pörssisähköä päivittäin syynäävä perheenäiti Lotta, 35: "Hallituksen ei tule ainakaan laskea sähkön hintaa"  – Pentti, 89, uskoo kriisin menevän pian ohi

Yksi Helenin vaihtoehdoista on Salmisaaren voimala-alueelle suunnitellut lämpöpumput, joihin johdetaan merivettä ympäri vuoden. Toteutuessaan ne olisivat käytössä tämän vuosikymmenen loppupuolella. Vastaavia otettiin käyttöön tänä vuonna Vuosaaren voimalaitoksella.

Helen on kertonut, että Hanasaaren hiilivoimala suljetaan ensi keväänä ja Salmisaari 2024. Helsingissä perussuomalaiset ja SDP ovat esittäneet, että Salmisaaren hiilivoimalan sulkemista lykättäisiin. Perusteluina ovat muun muassa hinta, turvallisuus ja huoltovarmuus. Helen ei aio muuttaa suunnitelmaansa.

– Etenemme suunnitellussa aikataulussa sekä Hanasaaren että Salmisaaren hiilivoimalaitosten sulkemisen suhteen. Hanasaaren hiilivoimalaitoksen purkusuunnittelu on aloitettu ja sitä jatketaan edelleen. Hanasaaren hiilivarasto katoaa katukuvasta ja alue vapautuu vaiheittain kaupunkilaisten käyttöön, Aaltonen sanoo.

Helen ei kehtaa sanoa tätä.

Salmisaareen valmistui pellettilämpölaitos vuonna 2018. Voisiko nyt käytössä olevan hiilikattilan muuttaa sellaiseksi, että myös sen polttoaine olisi pelletti? Tätä ajatusta kannattaa ainakin SDP:n varavaltuutettu ja SAK:n energiapolitiikan asiantuntija Lauri Muranen.

Kaupungin strategiaan on kirjattu, ettei bioenergian käyttöä Helsingissä enää lisätä. Murasen mielestä asiat eivät ole ristiriidassa.

– Kyseessä ei olisi uusi investointi. Päätöksellä on nyt kiire.

Muranen pitää outona, ettei strategia kiellä uusien fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

– Tämä on irvokasta. Kallistuneen öljyn käyttö on lähtenyt jo lisääntymään. Helen ei kehtaa sanoa tätä.

"Niin kamala polttoaine kuin se onkin..." – Helsingin demarileirissä ehdotetaan lykkäystä hiilivoimalan sulkemiselle

Muranen on kysynyt Heleniltä, millä hiilen käyttö korvataan.

– Helen ei kerro suoraan, mitä energialähteet ovat. Vastauksena tulee vain kiemurtelua ja konsulttikieltä ”innovatiivisesta ja hajautetusta tuotannosta.”

Suoraa vastausta Helen ei anna myöskään Helsingin Uutisille lähetetyssä sähköpostivastauksessa.

–  Helsinkiä lämmitetään kasvavassa määrin ja tulevaisuudessa kokonaan hajautetulla energiantuotannolla, jossa keräämme energian talteen useista eri lähteistä. Hiilineutraalissa energiajärjestelmässä energia tulee maalta, mereltä ja ilmasta. Olemme investoineet vahvasti uusiutuvaan ja päästöttömään energiantuotantoon. Olemme myös huomattavasti lisänneet tuulivoimatuotantoamme. Tuulivoiman odotetaan muodostavan kolmanneksen sähköntuotannostamme vuonna 2025, Timo Aaltonen sanoo.

Helsinkiläisessä kerrostalossa asuva perhe lämmittää kotinsa puulla – säästää jopa satoja euroja kuukaudessa: "Hämmentävän tehokas"

Perussuomalaiset ja SDP kannattavat hiilivoimalan sulkemisen lykkäämistä –  Purra: "Edesvastuutonta"

Hanasaaren hiilikasojen paikalle aiotaan rakentaa kerrostaloja ja uusi kanava

Helsinki maksaa Helenin virheistä – kivihiilen käyttöä on pakko jatkaa, mutta kokoomus ei osaa sanoa sitä ääneen