Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Historiallinen muutos Prismoissa ja S-marketeissa – kaikilta työntekijöiltä ei vaadita enää suomen kielen taitoa: "Tämä on tulevaisuutta"

Kassoilla on aina suomen kieltä puhuvaa henkilökuntaa, lupaa HOK-Elanto.

Prismoissa ja S-marketeissa voi törmätä vuoden vaihteen jälkeen työntekijöihin, jotka puhuvat vain englantia. HOK-Elanto on höllentämässä henkilökunnan kielivaatimuksia. Aiemmin ruokakauppoihin ei ole päässyt töihin ilman riittävää suomen kielen taitoa.

– Kyllähän tämä on tulevaisuutta. Kun pohdimme työvoiman saatavuutta, niin pitää miettiä onko suomen kieli välttämättömyys. Ei välttämättä ole. Emme ole nytkään vaatineet täydellistä suomen kieltä, sanoo S-marketien henkilöstöpäällikkö Tiia Pitko.

Helsingin suurimman S-marketin "luksushyllyt" jakavat mielipiteitä –  "Ymmärrän, etteivät ole heti kaikkien mieleen"

Alussa on tarkoitus työllistää vain Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä. Kansainvälistä rekrytointia voidaan myöhemmin laajentaa. Mukana on alkuvaiheessa yhteensä kymmenkunta Prismaa ja S-marketia.

– Yksiköiden valinnassa kiinnitetään huomiota julkisen liikenteen saavutettavuuteen. Ei voi olettaa, että kaikilla on autoa. Päätöksiä paikoista ja aikataulusta ei ole vielä tehty, Tiia Pitko kertoo.

HOK-Elannon ravintoloiden kansainvälinen rekrytointi alkoi vuonna 2009. Miksi ruokakaupat tulevat mukaan vasta nyt?

– Se on ehkä kulttuurikysymys. Asiakkaat ovat odottaneet suomen kielistä palvelua, Pitko sanoo.

Suomen kieltä taitamaton työskentelee aluksi todennäköisimmin hyllytyksessä.

– Työtehtävät ovat sellaisia, ette ihan heti ole rahastamassa asiakkaita, Pitko sanoo.

Onko mahdollista, että myöhemmin kassalla voisi kohdata työntekijän, joka ei puhu suomea?

–  Suomen kieltä on ehkä turvallisempaa opetella ensin muissa tehtävissä kuin kassalla. Kaupoissa on aina varmasti suomen kieltä puhuva kassa paikan päällä. En pitäisi poissuljettuna, että kassalla oli työntekijä, joka kommunikoisi muulla kielellä. Se on rikkaus asiakkaiden suuntaan.

HOK-Elanto ei tilastoi työntekijöitä heidän äidinkielensä perusteella.

– Ravintoloissa henkilöstöstä 14 prosenttia omaa jonkun muun kansalaisuuden. Pelkästään keittiötyöntekijöistä tämä osuus on 28, sanoo ravintolatoimialan henkilöstöpäällikkö Satu Vennala.

Vennala sanoo, että HOK-Elannon ravintoloissa jokaisessa vuorossa on oltava suomea puhuvia.

– Isoissa ravintoloissa englantia puhuvat ovat vuorossaan selvästi vähemmistö. Mutta esimerkiksi baarissa voi olla kaksi työntekijää, joista toinen puhuu englantia. Käytäntö on toiminut hyvin. En muista, milloin viimeksi olisi tullut palautetta siitä ettei tarjoilija puhu suomea, Vennala sanoo.

Ivanin työviikot venyvät 7-päiväisiksi, uuden ravintolan avaamista lykättiin kuukaudella – "Tilanne on katastrofaalinen", sanoo Maran Timo Lappi

K-kaupoissa jokainen kauppias vastaa työntekijöiden palkkaamisesta itsenäisesti.

Esimerkiksi Citymarketeissa on pilotoitu ohjelmaa, jossa maahanmuuttajat oppivat työn ohessa suomea.

– K-ryhmän päivittäistavarakaupan logistiikassa olemme kevään ja kesän ajan pilotoineet työtä englannin kielellä ja saaneet siitä hyviä kokemuksia, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan henkilöstöjohtaja Laura Kamtsan.

20000 ruokatilausta verkosta viikossa – HOK-Elanto: Näiden alueiden asukkaat ostavat eniten ruokaa S-verkkokaupasta, ykkönen voi yllättää

Maailmanlaajuinen ruokakriisi ei tuo Suomeen tyhjiä kaupan hyllyjä, sanoo HOK-Elannon toimitusjohtaja – "Jonkin yksittäisen tuotteen kohdalla voi tulla ongelmia"

HOK-Elanto lopetti hävikkiravintolansa Sokokselta, tilalle suosittu ketju – "Kysyntä ja liikepaikan vaatimukset eivät kohdanneet"