Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin päivähoitokriisiin on löydetty 3 konkreettista ratkaisua – näin työvoimapulaa aiotaan helpottaa

Koordinaatioryhmä esittää useita uudistuksia varhaiskasvatuksen työvoimapulan helpottamiseksi Helsingissä.

Apulaispormestari Nasima Razmyarin johtama varhaiskasvatuksen saatavuuden koordinaatioryhmä ehdottaa, että Helsinki kasvattaa lastenhoitajien oppisopimuskoulutuspaikkojen määrää ja nopeuttaa työhön pääsyä.

Työryhmä ehdottaa myös, että kaupungin tulee perustaa lisää vakansseja varhaiskasvatuksen sosionomeille.

Helsinki perusti uuden ryhmän taklaamaan varhaiskasvatuksen kriisiä, edellinen "task force" ei saanut riittävästi aikaan – apulaispormestari: "Olen optimistinen"

Kolmantena konkreettisena tekona Helsinki laajentaa merkittävästi nopean avun toimintaansa, joka vastaa äkillisiin sijaistustilanteisiin ympäri kaupunkia.

Pormestari Juhana Vartiainen asetti työryhmän keväällä 2022. Päivähoidossa henkilöstön saatavuus on ollut ongelmana jo pitkään.

– Varhaiskasvatuksen henkilöstötilanne on haastanut meitä kauan. Tarvitsemme uusia ammattilaisia alalle, ja nykyiset osaajamme ansaitsevat enemmän. Vain lisäämällä osaavaa työvoimaa varhaiskasvatukseen voimme taata perheille ja lapsille laadukkaan varhaiskasvatuksen, Nasima Razmyar sanoo tiedotteessa.

Työryhmä ehdottaa, että vuosittain 30–60 uudelle työkokeilijalle tarjotaan työelämä- ja oppimisvalmiuksien valmennusta työkokeilussa päiväkodeissa. Työkokeilun jälkeen henkilö voi siirtyä esimerkiksi oppisopimukseen. Malli on Helsingin työllisyyspalveluiden ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston yhteinen innovaatio, ja työkokeilijat tulevat työllisyyspalveluista.

Työkokeilut mahdollistavat esimerkiksi vieraskielisten kuten Ukrainasta saapuneiden pääsyn oppisopimuskoulutukseen, sillä osallistujat saavat valmennusta ja suomen kielen opetusta työkokeilun aikana.

Työkokeilut ovat työnantajalle maksuttomia, ja ne voidaan aloittaa vuoden 2023 alussa. Työkokeilusopimuksen solmii työntekijä ja TE-palvelut. Malli tarvitsee kuitenkin erilliset määrärahat.

Toisena uutena avauksena koordinaatioryhmä ehdottaa alanvaihtajille 20 uutta oppisopimuskoulutuspaikkaa vuodessa. Koulutuksen kesto olisi arviolta 18–24 kuukautta.

Helsinkiläinen Carina, 49, luottaa lasten kasvatuksessa kolmen R-kirjaimen sääntöön – Nyt hänen työnsä huomasi myös presidentti Sauli Niinistö

Koordinaatioryhmä ehdottaa, että varhaiskasvatuksessa työskentelevien sosionomien määrää lisätään ja sosionomeille avataan jatkuva haku varhaiskasvatuksen työpaikkoihin.

– Kannustamme yksiköitä rekrytoimaan varhaiskasvatuksen sosionomeja osaksi kasvatus- ja hoitohenkilöstöä. Jokaiselle alueelle on varattu varhaiskasvatuksen sosionomin vakansseja erikseen, sanoo tiedotteessa varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi.

Osana henkilöstörakennemuutosta Helsinki muuttaa vuosittain vähintään 21 lastenhoitajavakanssia varhaiskasvatuksen sosionomin vakansseiksi. Kaupunki kannustaa työntekijöitään pätevöitymään varhaiskasvatuksen sosionomeiksi ja maksaa monimuotokoulutuksen opiskelijoille täydet palkkaedut maksimissaan 74 päiväksi.

Pitäisikö Helsingin maksaa päiväkotien henkilöstölle vaaterahaa? – Toimistohommista pois vaihtaneen Marinan ulkoiluvaatteet maksoivat 1000 euroa

Äkillisiä poissaoloja paikkaamaan perustettiin keväällä 2022 nopean avun yksikkö. Ryhmää kasvatetaan nykyisestä 20 henkilöstä 40 henkilöön. Tulevaisuudessa jokaisella Helsingin alueella ja myös ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on omat nopeat joukkonsa. He auttavat niissä yksiköissä, joissa työvoimapula on akuutisti suurin.

– Olemme saaneet paljon kiitosta nopean avun joukoista. Nopean avun laajennus helpottaa päiväkotien sijaisten saatavuutta sekä auttaa meitä kohdentamaan tutut varhaiskasvatuksen lastenhoitajat sinne missä tarvetta on, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas toteaa tiedotteessa.

Helsingissä on jo kouluja, joissa vieraskielisiä on liki 60 % oppilaista, pienimmät osuudet alle 5 % – "Se ikkuna, että voidaan tähän kehitykseen puuttua, alkaa sulkeutua"

"Kiihdyttää eriytymistä" – Näin tutkija kuvaa vahingollista kierrettä, joka liittyy asuinalueiden leimautumiseen