Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Plastiikkakirurgi Asko Salmi oli "työmatkahorroksessa", kun huomasi Kalasataman kupeessa jotain erikoista – "Oli vaikea kuvitella, että tämä voisi uhmata talojen armeijaa"

Asko Salmi on kuvannut Suvilahden skeittareita vuodesta 2016.

Galleria Contempossa Lönnrotinkadulla on esillä 23. lokakuuta asti kahden taiteilijan yhteisnäyttely "Keidas kaupungissa". Näyttelyssä on Samuli Alosen veistoksia ja Asko Salmen valokuvia.

Vaasasta kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva Asko Salmi on koulutukseltaan plastiikkakirurgi. Hän on osallistunut lääkärinä moniin humanitaarisiin avustusoperaatioihin maailman kriisipesäkkeissä ja kirurgin työn ohella dokumentoinut katastrofien seurauksia valokuvaamalla elämää poikkeusoloissa. Salmi on ollut useamman kerran ehdolla Fotofinlandia-palkinnon saajaksi.

Nyt Salmi näyttää valokuviensa avulla kuvasarjana Suvilahden alueen, keitaan kaupungissa, sellaisena kuin se on ollut vuodesta 2016 tähän päivään.

– 2016 heräsin Suvilahdessa työmatkahorroksestani huomatessani uuden skeittipuiston takana ilta-auringossa hohtavan nosturiarmeijan. Kauppakeskus ja sen ympärille levittäytyvät korkeat tornitalot olivat syntymässä. Pohdin miten skeittipuiston kävisi ajan saatossa? Onko tämä lopun alku? Otin ensimmäiset valokuvat skeittareista nosturit takanaan, Salmi kertoo tiedotteessa.

– Sen jälkeen olen kuvannut puistoa säännöllisesti. Ajanmittareina toimivat puiston taakse nousevat tornit. Ensin yksi, sitten toinen, kolmas ja nyt neljäs torni puolivalmiina. Oli vaikea kuvitella, että tämä talkootöillä, spontaanisti syntynyt elävä skeittikeidas voisi uhmata takaa nousevien talojen armeijaa. Näin alussa lopun.

– Itselleni puisto on ollut alati muuttuva, dynaaminen, taideteos täynnä elämää ja taidetta seinillä. Nuoria ja vanhoja skeittareita ja taiteilijoita. Täynnä väriä, kuvia ja lautojen kolinaa. Puisto ei ole koskaan samanlainen vaan jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa niin rampeilla kuin sen seinillä olevassa taiteessa.

Suvilahden alue on ollut viime aikoina paljon esillä alueen muutos- ja rakentamissuunnitelmien aiheuttamien keskustelujen ja erimielisyyksien vuoksi.

– Uskon ja toivon, että tämä elävä taideteos löytää paikkansa myös jatkossa. Ilman määräyksiä, ilman byrokratiaa ja hallinnollisia krumeluureja. Skeittipuisto on ja sen tulee olla täynnä nuoruutta, periksiantamattomuutta, muutosta ja dynamiikkaa, Salmi kuvailee tiedotteessa.