Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokaiinia liikkuu yhä enemmän – sen sijaan tämä pahamaineinen lääke ei ole katukaupassa kovin yleinen: "Hinta noin 100 euroa tabletti"

Uusin suuntaus on kokaiinin yleistyminen katukaupassa. Myös vaarallista Oxycontinia on takavarikoitu.

Poliisi löytää aiempaa enemmän huumausaineita, ja takavarikoitujen aineiden repertuaari on entistä kirjavampi.

– Huumeita on nyt markkinoilla valitettavan paljon, summaa Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Jere Pääkkönen.

Tuoreimpana suuntauksena näkyy kokaiinin yleistyminen katukaupassa.

– Havaintona on, että viime kesästä lähtien kokaiinia on ollut Vantaan markkinoilla ja sitä on takavarikoitu huomattavasti useammin kuin aiemmin, jolloin se vielä oli katukaupassa harvinainen, Pääkkönen kertoo.

Myös USA:ssa tuhoa kylvänyttä, erittäin vaarallista opioidilääkettä Oxycontinia on havaittu Vantaalla. Pääkkönen kertoo, että poliisi on löytänyt Oxycontinia sekä Oxynormia, toista kivun lievitykseen tarkoitettua oksikodonilääkettä, säännöllisesti viime aikoina.

– Mitenkään erityisen yleinen Oxycontin ei ole saatavuuden ja kalliin katukauppahintansa vuoksi (noin 100 euroa tabletti), Pääkkönen toteaa.

– Viimeisimmän vuoden aikana näitä lääkkeitä on kuitenkin tavattu useammin kuin aiemmin, jolloin niitä tuli vastaan lähinnä satunnaisesti.

Pääkkösen mukaan internet ja pimeä verkko ovat selvästi avanneet markkinoita aiempaa laajemmalle huumeiden ostajakunnalle.

– Vuodet 2020 ja 2021 olivat Vantaalla ennätyskiireisiä huumausainerikosten osalta, ja korkealla tasolla niissä ollaan edelleen. Pieniä ja suurempiakin määriä erinäisiä huumausaineita tulee poliisille päivittäin vastaan eri tehtävien, kuten näpistysten, kotihälytysten ja rattijuopumusten yhteydessä, Pääkkönen kertoo.

Markkinoilla liikkuvien huumeiden määrä on kasvanut roimasti etenkin viime vuosikymmenen aikana, ja se näkyy myös poliisin huumetakavarikoinneissa.

– Huumausaineitten määrien nousun mittakaavaa voisi kuvailla siten, että jos ennen asiakkaiden tai myyjien hallusta löytyi yleensä muutama gramma huumausaineita, nykyään ei ole tavatonta, että aineita löytyy muutamasta muutamaan kymmeneen grammaa.

Samalla huumetarjonta on selvästi laajentunut, ja mukaan ovat tulleet uudet muunto- ja lääkehuumeet.

– Takavuosina ylivoimaisesti yleisimmin tavatut huumausaineet olivat hasis, amfetamiini ja tietyt rauhoittavat lääkkeet. Nykyisin huumausaineita ja -lääkkeitä on markkinoilla hyvin laajalla skaalalla, ja esimerkiksi kannabiksen kotikasvattamoita tavataan Itä-Uudellamaalla viikoittain useita. Hasista on vähemmän markkinoilla kuin ennen, koska kannabiksen kotikasvatus ja sitä kautta marihuana ovat yleistyneet, Pääkkönen selvittää.

Hiljattain poliisi onnistui paljastamaan useita huumeiden katukauppaan liittyviä tapauksia viikon aikana ympäri Vantaata, isoimmissa asukaskeskittymissä. Ne tulivat ilmi valvonnan ja vinkkien avulla.

– Pääsääntöisesti katuvalvonnassa paljastuu ala- ja keskiportaan myyjiä sekä käyttäjiä, jotka rahoittavat myynnillä omaa käyttöään tai päivittäistä elämäänsä, Pääkkönen kertoo.

Hän muistuttaa, että huumerikollisuus on valtaosin piilorikollisuutta, joten tilastot eivät kerro koko totuutta.

– Tilastot korreloivat vahvasti sen mukaan, kuinka paljon poliisi milloinkin pystyy rikollisuuteen resursoimaan ja sitä paljastamaan.

Vuonna 2020 poliisi kirjasi Vantaalla 1 553 huumausainerikosta ja 2021 yhteensä 1 117. Tänä vuonna tammi–elokuussa tapauksia paljastui 696, eli koko vuoden saldon odotetaan olevan viime vuosien huippulukemien tasolla.