Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Suomalaiset säästelivät sähköstä ja polttoaineista jo alkuvuoden aikana

Suomalaiset käyttivät aiempaa vähemmän sähköä ja polttoaineita jo alkuvuoden aikana. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tekemästä selvityksestä.

Energian kokonaiskulutus väheni ensimmäisen puolen vuoden aikana 10 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Laskua oli niin polttonesteiden kuin esimerkiksi maakaasun ja puupolttoaineiden kulutuksessa.

Myös sähköä kulutettiin aiempaa vähemmän. Sähkön kokonaiskulutus laski viidellä prosentilla edellisvuotisesta.

– Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan seuraukset näkyvät voimakkaasti energiamarkkinoilla ja ovat johtaneet energian hintojen merkittävään nousuun. Hintojen nousu on puolestaan heijastunut kulutukseen, Tilastokeskuksen yliaktuaari Aleksi Sandberg sanoo tiedotteessa.

Liikenteen polttonesteiden hinnat kipusivat ennätyksellisen korkealle, mikä pantiin merkille myös polttoainepumpuilla. Vuoden toisella neljänneksellä moottoribensiiniä kulutettiin seitsemän prosenttia ja dieseliä neljä prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uusiutuvista energialähteistä eniten väheni puupolttoaineiden kulutus, 23 prosenttia.

– Puupolttoaineiden kulutuksen laskuun vaikutti Paperiliiton työnseisaus, joka oli voimassa koko vuoden ensimmäisen neljänneksen ajan. Seisaus vähensi merkittävästi etenkin mustalipeän kulutusta, Sandberg kertoo.

Venäjän hyökkäys ja sitä seuranneet pakotteet vaikuttivat myös sähkön tuontiin. Nettotuonti väheni alkuvuonna 19 prosentilla vuoden aikana. Sähkön tuonti Venäjältä loppui kokonaan toukokuussa. Tuonnin vajetta paikattiin tuulivoimalla ja ydinvoimalla, joiden tuotannot kasvoivat 52 prosenttia ja seitsemän prosenttia.

– Ydinvoiman tuotantoa kasvatti Olkiluoto 3, joka liitettiin valtakunnalliseen sähköverkkoon ensimmäisen kerran maaliskuussa, Sandberg selvittää.