Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosia kestänyt haku jatkuu – Presidentin virka-asunnon vieressä sijaitsevalle kartanolle etsitään jälleen omistajaa

Helsingin kaupunki etsii jälleen historialliselle ja vuosia tyhjillään olleelle Meilahden kartanoalueen rakennuksille uutta omistajaa.

Kaupunki haki kartanon alueelle kehittäjää jo vuonna 2017, mutta silloin ei saatu toteutukseen edenneitä ideoita.

Uutta omistajaa haetaan nyt tarjouskilpailulla. Kilpailu on avoin kaikille. Ilmoittautumisvaiheessa hakijoiden tulee esitellä liiketoimintasuunnitelma ja edellytykset rakennusten kunnostamiseen. Kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijat valitsevat kumppanit jatkoneuvotteluihin hakemusten perusteella. Hakuohjeet ja kilpailun lisätiedot löytyvät Helsingin kaupungin sivuilta ja tästä linkistä.

Kartanoalueella on vireillä kaavamuutos, joka mahdollistaisi ravintola- ja juhlatiloja, museotiloja, tutkimus- ja koulutustiloja, pienimuotoista hotellitoimintaa tai hyvinvointipalveluita. Pysyvää asumista ei sallita.

Meilahden kartanon alueella on 1800-luvulta peräisin olevien kartanon päärakennus, juhlarakennus ja vuonna 1976 rakennettu Helsingin taidemuseon entinen näyttelyrakennus. Päärakennus ja juhlatila eli Tanssipaviljonki ovat asemakaavassa suojeltuja.

Museovirasto on määritellyt Seurasaaren kupeessa Meilahden huvila-alueella sijaitsevan kartanoalueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Vieressä sijaitsevat tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemi, pääministerin virka-asunto Kesäranta sekä Urho Kekkosen museo Tamminiemi. Kartano on huvila-alueen vanhin rakennus.

Kaupungin tavoitteena on, että uusi omistaja kunnostaa kartanoalueen suojellut rakennukset. Entinen taidemuseon rakennus on mahdollista kunnostaa tai purkaa ja korvata uudisrakennuksella.