Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin kiertävät sähkökatkot aloitettaisiin Suomessa – Neuvo: Hanki ainakin yksi välttämätön esine kotiisi heti

Jos pelätty sähköpula ensi talvena yltyy pahaksi, sillä on lähes ainutlaatuisia vaikutuksia suomalaisiin kotitalouksiin. Edellisen kerran vastaavassa tilanteessa oltiin yhden kerran 1970-luvulla – siis peräti puoli vuosisataa sitten.

Mikäli sähkökatkoihin päädytään, ne kestävät todennäköisesti kaksi tuntia kerrallaan ja ne ovat luonteeltaan alueellisesti kiertäviä. Kun sähköt katkoksen jälkeen palautuvat, ne pidetään päällä ainakin seuraavat kaksi tuntia.

– Sähkökatkojen laajuus vaihtelee hyvin suuresti eri osissa Suomea. Esimerkiksi harvaan asutuilla paikkakunnilla sähköt voivat katketa kunnan alueelta vaikkapa neljäsosasta koko kuntaa. Sen sijaan suurkaupungeissa katkoalue voi olla vain muutama katu, arvioi käyttöpäällikkö Heikki Paananen Eleniasta maanantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Paanasen mukaan tyypillinen sähkökatkoalue kattaa sadasta tuhanteen taloutta.

Sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid on laatinut kolme skenaariota varautuakseen ensi talven sähköpulaan. Skenaarioon on valmisteltu mahdollisen sähköpulan varalle kolmiportainen menettely, joka kuvaa tilanteen vakavuusastetta.

Sähköpulan riskiä lisää kylmä pakkasjakso, voimalaitoksen tai siirtoyhteyden vikaantuminen tai näiden yhdistelmä. Myös sähkön kehno saatavuus etenkin Ruotsista vaikuttaa sähköpulan uhkaan.

– Jos kaikki nämä ovat kunnossa, silloin tilanne on suhteellisen hyvä ja normaali, arvioi Fingridin johtaja Tuomas Rauhala tiedotustilaisuudessa.

Jos taas kolmesta kohdasta jää kaksi toteutumatta, silloin säästötoimiin joudutaan turvautumaan ja sähkökatkot ovat mahdollisia. Sähköpula voi kehittyä tulevana talvena hitaasti tai siihen päädytään vaikeissa vikatilanteissa hyvinkin nopeasti.

Tulevista katkoista pyritään kaikin tavoin kertomaan etukäteen kotitalouksille etukäteen sähköpostitse ja tekstiviesteillä. Esimerkiksi Savon Voima aikoo lähettää tämän esimerkin kaltaisen tekstitekstiviestin:

– Vältä kulutusta! Varaudumme sähköpulaan. Kriittinen ajankohta on 1.2.2023 klo 06-10, jona aikana sähköt saatetaan katkaista osoitteessa Pohjanpolku 19 noin 2 tunnin ajaksi. Lisätietoja savonvoima.fi.

Tuolloin kyse on ennakoidusta sähköpulasta. Jos taas sähkönkatkaisu on jo kriisitilanteesta johtuen tehty, silloin lähtevä esimerkkiviesti on tällainen:

– Osoitteessa Pohjanpolku 19 on sähköt katkaistu koko Suomea koskevasta sähköpulasta johtuen. Arvioitu kesto klo 7:45 saakka.

Katkojen ulkopuolelle pyritään rajaamaan yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittiset kohteet, kuten esimerkiksi terveyskeskukset ja sairaalat.

Myös nämä kohteet voivat jäädä sähköttä, jos päädytään tilanteeseen, jossa Fingrid joutuu pudottamaan kuormia laajemmilta alueilta. Tyypillisesti kohteissa, joissa sähkökatkoja ei saa esiintyä, sähkönsaanti on varmennettu varavoimalaitteilla.

Kaupungeissa juna- ja metroliikenne ovat sähkökatkojen aikana erittäin todennäköisesti turvassa. Sen sijaan esimerkiksi kauppakeskuksissa on Fingridin mukaan varauduttu katkostilanteisiin hyvin vaihtelevasti.

– Mahdollinen tarve sähkökuormien pienentämiseksi tulee silloin, kun sähkönkulutus on suurimmillaan. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina ja alkuillasta, arvioi henkilöstöjohtaja Minna Vierimaa Savon Voimasta.

Yksi kotitalouksien sähkönkäytön kulutushuipuista ajoittuu jouluun. Siksi sähköyhtiöt suosittelevat tänä vuonna ainakin sähkösaunan ja kinkunpaiston ajoittamista eri aikaan.

Suunnitelmalliset sähkökatkot ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on yhden kerran nostettu valmiutta kohti laajamittaisia sähkökatkoja, mutta katkoilta kuitenkin vältyttiin.

Suomalaisten tulisi jo nyt varautua mahdollisiin sähkökatkoihin omassa kodissaan.

– Aivan ensimmäinen asia on huolehtia siitä, että kotona on toimiva tasku- tai otsalamppu, muistuttaa Heikki Paananen.

Sen lisäksi jokainen voi viimeistään nyt ryhtyä käyttämään sähköä mahdollisimman säästeliäästi.

– Sillä tavoin päästään lähelle sitä tilannetta, että sähköpulaan ei päädytä, eikä sähkökatkoja jouduta toteuttamaan.

Muokattu 3.10.2022 kello 15.32: Lisätty tieto, että kommentit ovat peräisin tiedotustilaisuudesta. Tilaisuuden järjesti Fingrid.