Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajien työriita ratkesi, mutta tyydyttikö lopputulos? – "Palkkaharmonisaatio olisi tullut kuin Jäätteenmäelle faksi ilman tätä työtaisteluakin"

Hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) hyväksyivät maanantai-iltana valtakunnansovittelijan ehdotuksen hoitoalan pitkään jatkuneeseen työkiistaan.

Sovintoehdotus on nähtävillä valtakunnansovittelijan verkkosivuilla, ja sopimus on voimassa huhtikuuhun 2025 saakka.

Osapuolet ovat suotuisasta lopputuloksesta huolimatta eritulkintaisia sopimuksen sisältöön liittyen. KT:n toimitusjohtajan Markku Jalosen mukaan nyt sovittiin ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittamisen eli palkkaharmonisaation kustannuksista.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan tästä ei nyt sovittu. Myös valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan kyse on nimenomaan palkkaharmonisaatiosta.

Sovinto ja siitä syntynyt eritulkintaisuus on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Vähän jopa tekee pahaa lukea tätä riemua suuresta voitosta, kun neuvottelun tuloksena saavutettiin kertaluontoinen 600 euroa ja potilasturvallisuuslaki. Palkkaharmonisaatio olisi tullut kuin Jäätteenmäelle faksi ilman tätä työtaisteluakin, kommentoi Eemil Heikka Twitterissä.

Sairaanhoitaja Nizo Dara on asiassa myönteisemmällä kannalla.

– Mahtavaa, että sopimus syntyi! Hoitoala on todella tärkeä ala meille kaikille! On tärkeätä korjata epäkohtia, jotta potilaat saisivat mahdollisimman hyvää hoitoa, Dara kirjoittaa.

– Hoitajakiistassa syntyi sopu. Ainoat erimieliset sovun sisällöstä tiedotustilaisuudessa olivat molemmat osapuolet. Semmoinen homma, kommentoi Pete Pokkinen.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Minna Minkkinen pitää lopputulosta puolestaan hyvänä.

– Soten palkkaratkaisu on huojentava! Tämä on yksi tärkeä askel sote-alan veto- ja pitovoiman varmistamiseksi. Tämä ei riitä, mutta tästä on hyvä aloittaa.