Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

HSL esittää tarkastusmaksun nostamista 100 euroon

HSL hallitus on päättänyt esittää liikenne- ja viestintäministeriölle joukkoliikenteen tarkastusmaksun korottamista 100 euroon. Tarkastusmaksu on ollut 80 euroa vuodesta 2007 lähtien.

Tarkastusmaksun korottaminen nähdään yhtenä keinona pienentää painetta lippujen hintojen korotuksiin, koska korkeamman tarkastusmaksun arvioidaan vähentävän liputta matkustamista ja siitä johtuvaa lipputulojen menetystä.

Pummilla matkustamisesta on laskettu aiheutuvan vuosittain 15–25 miljoonan euron lipputulomenetykset.

Muissa Pohjoismaissa tarkastusmaksu on jo pitkään ollut yli 100 euroa, esimerkiksi Tukholmassa se on 130 euroa.

Vasemmistoliiton Elina Kauppila teki kokouksessa vastaehdotuksen, jonka mukaan tarkastusmaksu pidettäisiin 80 eurossa. Ehdotus ei saanut kannatusta.

Vasemmiston riveistä on myös aiemmin vastustettu tarkastusmaksun korotusta.

HSL:n hallitus totesi kuitenkin, että lokakuun alusta tarkastusmaksun maksuaika piteni 7 vuorokaudesta 30 vuorokauteen ja maksun voi maksaa erissä koroitta ja kuluitta. Näin ollen on epätodennäköistä, että tarkastusmaksun saanti johtaisi kohtuuttomiin taloudellisiin vaikeuksiin tai lisäisi merkittävästi ulosottovelallisten määrää.