Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosaaressa kalaa myyvä Kai Ilves, 61, kokee, että Helsingin merellisyys on vitsi – "Kalasatama on vain metroaseman nimi"

Kai Ilves myy tuoretta kalaa Aurinkolahdessa aina, kun sitä on rysästä tullut. Helsinki mainostaa itseään merellisyydellä, mutta ammattikalastajalle se ei näy.

Jos Kai Ilvekselle väittää, ettei kaloilla ole aivotoimintaa, hän menee hiljaiseksi ja katsoo vinosti.

– Kerran seurattiin aluksen kannelta siikaa, kun se ui rysään. Se kiersi mennessään korkkiruuvimaisesti koko pyydyksen reunat ja kävi kärjessä. Sitten se ui suoraan ulos kaikkien nielujen läpi.

Saman mietteliäisyyden valtaan Ilves vaipuu, jos erehtyy sanomaan, ettei kala tunne kipua.

– Kyllä tuntee. Se on jo tutkimuksinkin todettu.

Ammattikalastaja Ilves valottaa kalojen sielunelämää keskellä merta aaltojen loiskeen, tuulen ja lokkien lomassa. Ajoittain pilvien lomasta kurkistaa aurinko, joka lämmittää selkää.

Emme ole nyt kokemassa pyydyksiä avomerellä, vaan Uutelan ja Vuosaaren sataman väliin jäävän massiivisen pienvenesataman kaukaisimmassa kulmassa, missä on Vuosaaren Purjehtijoiden tukikohta.

Ilveksellä on aamupäivän urakkana rysän pesu. Laiturille levitetty pitkä putkimainen verkko on tummunut partalevästä, mutta paloletkulla huuhtelu palauttaa sen kirkkaanvihreäksi.

Puoliltapäivin Ilves suuntaa usein Vuosaaren Aurinkolahdelle, missä hän myy saalistaan tuoreena tai savustettuna suoraan veneestä. Myynnistä tulee tieto Facebookin Uusi Vuosaari -ryhmään.

– Koskaan ei voi tietää, tuleeko myytävää, Ilves sanoo.

Tarjolla on kalaonnen mukaan siikaa, kuhaa, lohta, taimenta, lahnaa, särkeä, silakkaa.

Aurinkolahden suoramyynti perustuu Ilveksen filosofiaan. Kalaa pitäisi hänen mielestään olla kaikkien saatavilla kohtuuhintaan.

Suoramyynti alkoi, kun hän ei kestänyt katsella huonolaatuisia kalatiskejä.

– Vitutti nähdä, että tiskillä myytiin viikon seissyttä kalaa – ja mihin hintaan!

Aivan helpolla kala ei merestä tule. Ilves ei kerro, mihin aikaan hänen työpäivänsä alkaa.

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä aikaisemmin on lähdettävä.

Tuntipalkkakin jää pieneksi, saaliit ovat nykyisin niin vaatimattomia.

Ilves tunnustaa, että kalastaminen on hänelle kutsumusammatti. Elämäntapa.

– Tämä on tauti, josta ei parane kuin pinnan alle painumalla.

Ammattikalastaminen ei ole Helsingissä järin helppoa.

– Ei täällä ole kalastajille mitään infrastruktuuria. Kalasatama on vain metroaseman nimi.

Kun Ilves tiedusteli tiloja kaupungilta, häntä kehotettiin vuokraamaan kallis merenrantahuvila. Lopulta hän löysi rysilleen ja niiden johdinaidoille pienen vajan Sipoon saaristosta.

Samaan aikaan kalastajalta edellytetään elintarvikehuoneistoksi luokiteltuja tiloja. Ilves on kiitollinen Vuosaaren Purjehtijoille, joiden tukikohtaa hän on saanut käyttää.

– Ei ihme, ettei alalle ole nuoria tulijoita. Ja tämä on muka merellinen Helsinki!

Ilveksellä on sananen sanottavanaan myös ympäristöasioista.

– Helsinki on pilannut lähivedet. Ruoppaukset ja merellinen rakentaminen ovat pahimmat uhat. Kun Kruunuvuorensiltaa alettiin rakentaa, kalansaaliit romahtivat Vuosaaren edustalla asti. Kalasto oli vasta toipumassa Vuosaaren satamaväylän ruoppauksesta. Myös lumenkaato on paha saastuttaja. Lumen mukana mereen kertyy kaikki se, mikä jauhautuu teistä ja renkaista.

Positiivista on ollut muovikassien ja pakkausmuovin väheneminen merestä.

– Mutta veden tila huononee koko ajan. Mikromuovi on lisääntynyt.