Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

18-kerroksisten tornitalojen vastustus alkoi Itä-Pasilassa, ikkunat liian lähellä naapureita – "Olisi todella ikävää asukkaille"

Itä-Pasilan punainen väriläiskä aiotaan säästää purkamiselta.

Itä-Pasilassa vastustetaan suunnitelmaa, jossa Opastinsillan alkupäähän rakennettaisiin uusia asuintaloja.

Suunniteltu kaavamuutos mahdollistaa Saton vuokratalon sekä toimistorakennuksen ja asuntolan purkamisen. Niiden tilalle tulisi nykyistä korkeampia rakennuksia. Kaksi taloista olisi jopa 18-kerroksisia.

Uudenlainen kahvila löi Anna-Kaisan ja Pipsan ällikällä Helsingissä – "En ajatellut, että täällä olisi tällainen paikka"

Asukkaat eivät sinänsä vastusta Itä-Pasilan laajentumista, vaan liian tiivistä rakentamista. Pelkona on muun muassa vastapäisten talojen liian lähekkäin tulevat ikkunat sekä kuilumaisiksi muuttuvat kadut. Korkeat talot varjostaisivat myös Aurinkoniitty-puistoa, joka pienenisi rakentamisen vuoksi.

– Ehdotetut muutokset vähentäisivät merkittävästi alueen viihtyvyyttä ja elämisen laatua. Topparikujasta tulisi kapea, pimeä, kaikuva kuilu Asemapäällikönkadun ja Radanrakentajantien välillä, kertoo korttelissa asuva Marko Peck.

Hän on laskenut, että naapuritalojen ikkunat tulisivat vain noin 10 metrin päähän toisistaan.

– Tämä olisi todella ikävää sekä uusien että vanhojen talojen asukkaille. Ei missään Itä-Pasilassa ole kahden asuintalon ikkunalliset julkisivut vastapäätä näin.

Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion

Kaupungin viime viikolla järjestämään verkkotapaamisen osallistui parikymmentä ympäröivien kortteleiden asukasta. Kritiikki kohdistui muun muassa siihen, etteivät suunnitelmat vastaa Itä-Pasilan rakentamisen alkuperäisiä periaatteita.

– Itä-Pasila on uniikki ja sillä on oma tunnistettava luonne. Siitä haluamme pitää kiinni, se on säilyttämisen arvoinen asia, tapaamiseen osallistunut Peck kertoo.

Opastinsilta 1:n kaikki rakennukset on tarkoitus purkaa. Viereisestä korttelista lähtisi matala Allianssi-talo, mutta Opastinsilta 2:n Hoasin opiskelija-asuntola on tarkoitus säästää. Alkuperäisessä suunnitelmassa sekin olisi purettu.

Kaikki rakennukset ovat 1970-luvun puolivälistä. Arkkitehti Arto Sipisen Hoas-taloa kaupunki kuvailee ”vähäeleiseksi, Itä-Pasilalle tyypilliseksi betonielementtirakentamiseksi”.

Kaupungin tavoitteena on, että uudisrakennusten julkisivut istuvat 1970-luvun ympäristöön, mutta ”erottuvat siitä selvästi 2000-lukulaisina”.

Kaavoitus on käynnistynyt kiinteistönomistajien aloitteesta.

Rakentamisen on arvioitu alkavan vuosien 2023–2025 välillä.

Ennen tätä purkuvuorossa on todennäköisesti Opastinsilta 8:n toimistorakennus.

Hallinto-oikeus hylkäsi asemakaavamuutoksesta tehdyn valituksen syyskuun alussa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Paikalle on tarkoitus rakentaa uusi asuin- ja toimistorakennus. Rakennuksessa toimii nykyään muun muassa yökeskus Kalkkers. Kaupunginvaltuusto hyväksyi purkamisen mahdollistavan kaavan viime vuonna.

Pasilan kirjaston lähellä, Asemamiehenkatu 3:ssa sijannut 1970-luvun toimistotalo purettiin vuonna 2019. SRV rakentaa paikalle parhaillaan asuntoja noin 250 ihmiselle. Ensimmäiset rakennukset valmistuvat viimeistään toukokuun 2023 lopussa.

Junailijankuja 3:n kerrostalo on ollut tämän vuoden tyhjillään, kun VVA:n asumisyksikön toiminta loppui joulukuussa.

Tontti on varattu rakennusalan konsulttiyhtiö Solwersille. Solwers on suunnitellut asuntolarakennuksen muuttamista loft-asunnoiksi.

Myös matalampi toimistorakennus on tarkoitus säästää.

Hanke ei ole tänä vuonna kuitenkaan edistynyt, koska kaupungin ja Solwersin väliset tonttikaupat ovat yhä kesken.

Konepajan Lidlin avajaispäivä on nyt selvillä – Alkoa ei tulekaan

Kuva: Venäläiset katutaiteilijat maalasivat Helsinkiin pysäyttävän muraalin – "Venäjällä minut on nimetty ulkomaalaiseksi agentiksi"

Harvinainen gluteeniton kahvila muuttaa Lauttasaaresta Pasilaan – tämä syy sinetöi lähdön

Uusi yksikkö asunnottomille avattiin Pasilaan: "Tarkoitus on, että tämä ei ole paikka, jonne ihmiset jäävät asumaan"

Kuva: Vaaralliset liukuportaat poistettiin Alkon ja Lidlin välistä – "Tarkoitus ei ollut tehdä kiusaa"

”Roskalaatikosta ei lähdetä töihin” – Jyri, 28, ja Mika, 54, pääsivät pois kadulta ja muuttivat uuteen asuntolaan Helsingissä

Yli 100 puun kaataminen jatkuu Itä-Pasilassa – kuva: täältä lähtevät seuraavat