Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtion virkamies ryhtyi mustasukkaiseksi Herra Ylpöstä – alkoi häirintä, joka jatkui puolitoista vuotta ja vei lopulta oikeuteen asti

Kanta-Hämeessä asuva virkamies onnistui kehittämään muusikko Herra Ylpöstä (oikealta nimeltään Frank Mikko Mäntymäki) niin kovan pakkomielteen, että lopulta se vei hänet käräjäoikeuteen.

Aluesyyttäjä Antti Virtasen mukaan tälle oli liikaa Ylpön uusi ihmissuhde, joka teki virkamiehen niin mustasukkaiseksi että se eskaloitui lopulta määrätietoisena, hyvin monella tapaa toteutettuna häirintänä.

Tapausta on alettu käsitellä keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii 48-vuotiaalle naiselle rangaistusta kahdesta vainoamisesta, identiteettivarkaudesta, kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, kahdesta tietosuojarikoksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Häirintä alkoi syyskuussa 2020 ja jatkui helmikuuhun 2022 asti, jolloin poliisi pääsi naisen jäljille. Naisen häirinnän kohteena oli ensisijaisesti Ylpön puoliso.

Häirintä oli hyvin systemaattista ja jatkuvaa. Nainen tilasi Ylpön puolisolle muun muassa 26 eri lehteä ja levitti tästä perättömiä tietoja keskustelupalstoille, joissa kertoi tämän olevan maksullinen nainen. Kun Ylppö ja puolisonsa asettuivat asumaan Tampereelle, kotiin tuli lisääkin lehtiä mutta kertaalleen myös kuorma hevosenlantaa.

Ihmissuhteen lisäksi 48-vuotiaalle oli liikaa tieto siitä, että Ylpön puoliso oli raskaana. Tämä tuli julkisuuteen loppuvuodesta 2021. Tämän jälkeen 48-vuotias yritti peruuttaa naisen neuvolakäyntejä, lähetti tälle useampia kirjeitä ja soitti tälle yli 50 kertaa tunnin aikana. Ennen joulua vastaaja teki tämän nimissä ilmoituksen Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Joulukuussa tapahtui myös jotain, joka johti syytteeseen laittomasta uhkauksesta. Ylpön ja tämän puolison kotiin toimitetusta paketista löytyi muun muassa koiran ulostetta, tuntemattomaksi jäänyttä jauhetta sekä ampuma-aseen patruuna.

Helmikuussa 2022 toiminta alkoi hiipua, kun poliisi pääsi naisen jäljille. Poliisi oli saanut vinkkejä myös siitä, että nainen oli käyttänyt asemaansa valtion virkamiehenä väärin ja hankkinut ammattiaan hyödyntämällä henkilötietoja niiden käyttötarkoituksen kanssa yhteensopimattomalla tavalla. Tietoja nainen oli hankkinut luvatta muun muassa väestötietojärjestelmästä ilman, että sen käyttöön olisi ollut ammattiin liittyvää perustetta.

Nainen oli vangittuna lähes kuukauden helmikuun lopusta maaliskuun 16. päivään saakka. Tämän jälkeen hänelle määrättiin kahden kuukauden mittainen matkustuskielto.

Syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeusrangaistusta. Pirkanmaan käräjäoikeus langettaa tuomionsa 10. lokakuuta.