Jesper Björkell toteutti koronan keskellä unelmansa omasta japanilaisesta ravintolasta. Shinobi toimii Albertinkadulla ja se on tyyliltään izakaya, eli japanilainen kansankuppila.
Japanista oppinsa hakenut Björkell halusi tehdä ravintolassaan kaikkea muuta kuin sushia. Hän suhtautuu Suomessa vallalla olevaan sushibuffet-meininkiin kielteisesti.
Mestarikokki huomauttaa Avecmediassa, että sushi on vihoviimeinen ruoka, jolle sopii tuntikausien makuutus buffetpöydässä. Ja koska suuri osa suomalaisista on tottunut syömään sushinsa näistä pöydistä, Björkell rohkenee epäillä, että oikeaa sushia ei kovin hyvin Suomessa tunneta.
Mitä sushibuffeteista ainakin saisi heivata menemään? Björkell listaa muutaman inhokkiraaka-aineensa: purkkitonnikala- ja maissimajoneesitahnat, paahtopaistinigirit ja mansikka- tai kiivinigirit.
– Sushi ei sovellu buffaan. Non-stop-konseptin ymmärrän, mutta buffetissa syntyy täysin väärä kuva sushista. Kun tarjonta on tätä luokkaa, hyvää sushia ei tunnisteta, Björkell jyrähtää.
Hän toteaa Avecin haastattelussa, että totta kai sushinkin kuuluu kehittyä, ja evoluution myötä perinteisen japanilaisen sushin rinnalle on tuotu moderneja versioita kuten california roll ja liekitys.