Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijarit tyhjensivät iäkkäiden naisten tilejä – esiintyivät poliiseina ja pankkivirkailijoina, poliisi: "Käytännössä eläkesäästöt kokonaan"

Poliisi on paljastanut laajan valepoliisivyyhdin, jossa huijaukset kohdistuivat kymmeniin, pääosin iäkkäisiin naisiin.

Petoskokonaisuudessa on ollut viisi pääepäiltyä, jotka ovat edelleen vangittuina. He ovat syntyneet vuosina 1996, 1982, 1984, 1984 ja 1956. Poliisi epäilee henkilöitä virkavallan anastuksista, törkeistä petoksista ja törkeiden petosten yrityksistä. Epäillyt rikokset tapahtuivat lokakuun 2021 ja heinäkuun 2022 välillä.

Esitutkinnan aikana poliisi onnistui yhdessä pankkien kanssa pysäyttämään ja palauttamaan yhteensä noin 200 000 euroa. Epäillyt saivat erehdyttämällä siirrettyä uhrien tileiltä yhteensä yli 700 000 euroa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet lokakuun 2021 ja heinäkuun 2022 välillä.

Helsingin poliisi sai rikosvyyhdin tutkittavakseen huhtikuusta 2022. Epäillyt esiintyivät puhelimessa poliiseina ja saivat anastettua pääasiassa iäkkäiden naisten pankkitietoja.

Puheluissa epäillyt esiintyivät poliiseina ja pankkivirkailijoina ja saivat haltuunsa uhrien pankkitunnuksia. Epäillyt käyttivät huijauksissaan etukäteen hankittuja bulvaaneja, joiden tileille siirrettiin suuria summia uhrien rahoja. Pääepäiltyjen rikoskumppanit nostivat rahoja käteisenä eri puolilla Suomea.

– Käytännössä heidän epäillään nostaneen asianomistajien eläkesäästöt kokonaan. Tekijät pyrkivät määrätietoisesti kohdistamaan teot juuri iäkkäisiin henkilöihin. Osalta vietiin myös luottovaroja, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund poliisin tiedotteessa.

– Useammassa tapauksessa tekijät onnistuivat siirtämään jopa kymmeniätuhansia euroja ja nostamaan rahat ulos lähes samanaikaisesti useammalta automaatilta.

Poliisin mukaan puheluissa tekijät esittivät uhreille, että he ovat juuri estämässä tämän kaltaisia rikoksia. Todellisuudessa rahat hävisivät huijareiden matkaan.

Uhreja on yli 60 ympäri Suomen. Esitutkinnan perusteella tapaus koostuu 16 rikosaallosta, jotka kestivät kerrallaan muutaman päivän.

Epäillyt käyttivät kaikissa tapauksissa samanlaista kaavaa. Yleensä he matkustivat Ruotsiin, jossa etsivät numeropalvelusta iäkkään kuuloisten suomalaisten henkilöiden yhteystietoja. Valinta tehtiin etunimien perusteella.

Poliisi otti kiinni ensimmäiset pääepäillyt toukokuussa 2022. Kolme heistä otettiin kiinni henkilöautosta heinäkuussa ja heiltä takavarikoitiin muun muassa matkapuhelin, jolla oli soitettu kolmelle asianomistajalle. Ajoneuvosta löytyi myös yhteystietojen hakemiseen käytetty päätelaite ja rikosvahinkoa vastaava määrä käteistä.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille omien tutkimusten avulla.

– Saimme lopulta salaisia pakkokeinoja hyödyntämällä selville keskeisimmät henkilöt ja pystyimme keskeyttämään pitkään jatkuneen toiminnan, jatkaa tutkinnanjohtaja Björklund.

Ensimmäisen selvitetyn petosaallon syytteen nostamisen määräpäivä on 12. lokakuuta. Suurin osa tapauksista lähtee syyttäjälle lokakuun alkupuolella. Syytteen noston takaraja on 17. marraskuuta.

Helsingin poliisi on syyskuun lopussa ja lokakuun alussa saanut uusia ilmoituksia epäillyistä huijauksista, joiden kohteena on ollut ikäihmisiä. Epäillyt ovat esiintyneet jälleen pankkivirkailijoina, mutta myös vakuutustarkastajina.