Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten kannattaa toimia, jos sähkökatko yllättää? Tässä asiantuntijan 8 vinkkiä – "Sääennusteiden seuraamisesta tulee kansanhuvia"

Odotusten perusteella edessä on keskimääräistä hankalampi energiatalvi. Talotekniikkayritys Aren asiantuntija Harri Launo neuvoo tiedotteessa, miten siitä parhaalla todennäköisyydellä selviää.

– Ympäristössämme moni asia on sähkön varassa. Sähkökatkot eivät vaikuta ainoastaan niihin, joiden kodit ja työpaikat lämpenevät sähköllä, vaan meihin kaikkiin. Jo muutaman tunninkin täydelliset sähkökatkot vaativat varautumista, Launo toteaa.

– Uskon, että sääennusteiden seuraamisesta tulee ensi talvena kansanhuvia, hän jatkaa.

Ensimmäisenä vinkkinä kannattaa varautua pimeään.

– Sähkönjakelun keskeytykset ajoittuvat luultavasti kaikkein kylmimpään, ja samalla pimeimpään, vuoden- ja vuorokaudenaikaan, joten kannattaa miettiä, miten pimeässä liikutaan. Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee. Yleensä ihmiset ovat tottuneet kulkemaan kotona pimeässä, mutta työpaikoilla ja kaduilla eivät. Onneksi nykyään meillä on taskulamppu matkapuhelimissa, joten se kannattaa pitää käden ulottuvilla ja ladattuna, Launo muistuttaa.

Toisena asiana on syytä käyttää kännykkää viisaasti.

– On hyvin mahdollista, että ensi talvena koetaan useampia sähkökatkoja, jotka kestävät useita tunteja. Kannattaa muistaa, että matkapuhelinverkot tarvitsevat toimiakseen myös sähköä. Matkapuhelinverkot eivät pysy todennäköisesti kovin pitkään pystyssä. Lisäksi verkot kuormittuvat, jos kaikki katselevat Netflixiä samaan aikaan. Jätetään hätäpuheluille siis tilaa, Launo suosittelee.

Kolmantena kannattaa suosia hyötyliikuntaa. Hissit lakkaavat myös toimimasta, kun sähköt katoavat.

– Uutisissa varoitellaan todennäköisesti sähkökatkoksista, kun sääennusteet näyttävät rapsakkaa pakkasta. Sellaisissa tilanteissa kannattaa tietysti miettiä, voisiko käyttää portaita hissin sijaan. Näin vältyttäisiin tilanteilta, joissa hisseihin jäädään jumiin ja huoltoyritykset ruuhkautuvat”.

Neljäntenä asiana kannattaa pitä kylmä ulkona. Kun sähköt katkeavat, kaikki sähköllä toimivat ovet, portit, koneportaat ja muut vastaavat lakkaavat toimimasta.

– Jos ovet jäävät auki esimerkiksi taloyhtiön tai työpaikan parkkihalliin, eikä niitä saa itse suljettua, pitää asiasta ilmoittaa huoltoyhtiölle. Näin huolehditaan, ettei rakennukseen tai rakennuksessa oleviin laitteisiin tai muihin tavaroihin tule jäätymisvaurioita, Launo sanoo.

Viidenneksi on syytä muistaa, että sähköt myös palaavat. Sähköt menevät pois päältä yllättäen, jolloin esimerkiksi kahvinkeittimet, silitysraudat, hellat, ravintoloiden rasvakeittimet menevät pois päältä. Sähkön palatessa ne menevät myös takaisin päälle.

Etenkin työpaikalta ihmiset saattavat lähteä kotiin, kun sähköt ovat pitkään pois. Näin kukaan ei ole paikalla napsauttelemassa kahvinkeittimiä pois päältä, kun sähköt palaavat. Kannattaakin muistuttaa, että ”viimeinen sammuttaa valot”-sääntö pätee sähkökatkojen yhteydessä aivan kaikkiin laitteisiin. Kotona hyvä vinkki on, että jättää yhden lampun palaamaan - siitä huomaa, että sähköt ovat palanneet ja sitten voi jatkaa muitakin puuhiaan, Launo vinkkaa.

Kuudentena asiana on syytä viritellä paristoradio käyttöön.

– Radiosta on sähkökatkoksen pitkittyessä sekä hyötyä että huvia. Muita hyödyllisiä tarvikkeita ovat taskulamput, kirjat, käsityöt ja lautapelit – kaikki vanhanaikaiset tavat saada aika kulumaan. Ruokaa saa laitettua joko kaasukeittimellä tai takassa, jos sellainen kotoa löytyy.

Seitsemäntenä asiana on syytä pukeutua säänmukaisesti. Vaikka sisälämpötilat eivät muutamassa tunnissa juuri laske, kannattaa muistaa, että sähkökatko saattaa muuttaa matkasuunnitelmia.

– Junat, metrot, ratikat – ne kaikki tarvitsevat sähköä. Jos sähkökatkot iskevät, niin kuin ne todennäköisesti iskevät, aamun ja alkuillan tunteihin, ne katkaisevat myös monien suomalaisten työmatkan. Kannattaa pukeutua niin, että tarkenee tarvittaessa kävellä paukkupakkasilla töistä kotiin. Lisäksi kannattaa sopia kimppakyytejä työkavereiden kanssa. Vielä suositeltavampaa toki on, että kovilla pakkasilla tehtäisiin mahdollisuuksien puitteissa etätöitä, se säästää autoja, Launo sanoo.

Sitten on syytä muistaa, että sähkökatkoista selviää. Vaikka sähköä tarvitaan moneen asiaan, muutamien tuntien tai vuorokaudenkaan sähkökatkokset eivät aiheuta useimmille vaaraa.

– Pakastin pitää ruoat kylminä vuorokauden verran, jos sitä ei turhaan availla. Kylmällä säällä ruoat voi viedä myös parvekkeelle. Vaikka katkokset hankaloittavat elämää, selviämme niistä yhdessä ennakoiden ja joustaen, Launo huomauttaa.