Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suvilahteen on nyt tunkua: 17000 hengen jättiareena tuli yllättäen kilpailemaan 5000-paikkaisen tapahtumasalin kanssa – "Ei tule missään tapauksessa esitettyyn kohtaan"

Jääkiekkoa ei paikalla nähdä. Uuden areenan varaushakemus tuli kaavoittajalle yllätyksenä.

Kaupunki kehittää Sörnäisten Suvilahdesta tapahtuma-aluetta vanhojen voimalarakennusten ympärille. Kärkihankkeena on Event Hubin tapahtumakortteli, johon tulisi 3 000 – 5 000 hengen tapahtumasali. Sen yhteyteen rakennettaisiin myös hotelli, ravintoloita ja liikkeitä.

Hyvin pohjustetun Event Hubin projektin nokkamiehenä on ollut näyttelijä Mikko Leppilampi.

Leonkadun, Koksikadun, Vilhonvuorenkadun ja uuden Kaasutehtaankadun rajaaman alueen suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2024 loppuun. Kokonaisuudesta on käyty jo arkkitehtuurikilpailu.

Syyskuussa julkisuuteen putkahti toinenkin projekti. Joukko sijoittajia haluaa rakentaa Suvilahteen 17 000 hengen jättiareenan, josta tulisi Pohjoismaiden suurin.

– Helsinki tarvitsee kansainvälisten viihdekiertueiden ja urheilun suurturnausten vaatimukset täyttävän suurareenan säilyttääkseen kansainvälisen maineensa tapahtumien järjestäjänä, sijoittajaryhmä visioi.

Plastiikkakirurgi Asko Salmi oli "työmatkahorroksessa", kun huomasi Kalasataman kupeessa jotain erikoista – "Oli vaikea kuvitella, että tämä voisi uhmata talojen armeijaa"

Kaupunki hämmentyi ”puskista” tulleesta varaushakemuksesta, jonka ryhmä jätti ilman mitään ennakkotiedusteluja. Alueen kaavoituksen suunnittelusta vastaavan arkkitehti Pia Kilpisen mukaan sille ei edes ole tilaa Suvilahdessa.

– Se ei tule missään tapauksessa toteutumaan kohtaan, johon sitä on esitetty, ja tuskin muuallekaan Kalasatamaan, hän tyrmää.

– Suvilahteen on jo olemassa alustava tonttivaraus Event Hub -hankkeelle. Alueelle täytyy jättää avointa tilaa isoille festivaaleille ja urheilutapahtumille. Jäähallia on esitetty juuri tapahtumakentän paikalle.

Myös muiden Helsingin Uutisten jututtamien päättäjien mukaan jättiareenaa on jotakuinkin mahdotonta toteuttaa Suvilahteen nykytilanteessa.

– Event Hub toimi toisin. He ovat neuvotelleet kaupungin kanssa, ja kokonaisuutta on soviteltu kaupunkikuvaan. Hankkeesta on järjestetty useita suunnittelukilpailuja, Kilpinen kehuu.

Jättiareenan puhemies, rakennusliike SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen kertoo, että ryhmä odottaa kaupungilta vastausta elokuussa jättämäänsä varauspyyntöön.

Suvilahdessa on paljon muitakin kokoontumistiloja. Sörnäisten maamerkiksi muodostunut, vuonna 1910 valmistunut kaasukello kunnostettiin rakenteiltaan neljä vuotta kestäneessä ja 19 miljoonaa euroa maksaneessa remontissa.

Kaasukelloa kaavailtiin ensin Elävän musiikin yhdistyksen Elmun ja nuorisoasiainkeskuksen sekä sittemmin Helsingin taidemuseo HAMin käyttöön. Ensimmäinen suunnitelma peruuntui eikä toinenkaan ole edennyt.

HAMia ollaan parhaillaan säätiöimässä eikä tulevan johdon näkemyksiä kannata vielä arvailla. HAM toimii parhaillaan Tennispalatsissa.

– Kaasukellon käytöstä ei ole poliittista päätöstä. On rahasta kiinni, mitä sille tehdään. HAM on aiemmin ilmaissut tahtonsa sijoittua Suvilahteen, säätiön valmisteluvaiheen hallituksen puheenjohtaja, Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari toteaa.

Suvilahden entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueeseen kuuluu myös teräksinen kaasukello ja yhdeksän muuta rakennusta, jotka ovat kulttuuritoimijoiden käytössä.

Kaasukellon naapurissa toimiii esimerkiksi vuonna 1909 valmistunut noin tuhat henkeä vetävä Kattilahalli, joka on vuokrattavissa lyhytaikaisiin tapahtumiin.

Massiivisen mittaluokan tilat vapautuvat, kun Hanasaaren voimalan toiminta lakkaa lähivuosina. Rakennetutkimusten perusteella selviää, voisiko niitä jalostaa urheilu- ja kulttuurikäyttöön.

Suvilahden kaasukello otetaan loppukesästä festarikäyttöön – kunnostaminen kohta valmis

Flow-festari tempaisi huiman yleisöennätyksen – Arvaatko, kuinka moni juhli viikonloppuna Suvilahdessa?

Helsingin trendialueelle avataan ravintola, jollaista Suomessa ei ole ennen nähty – nimessä pyöräilijöille tuttu kaksoismerkitys

Rediin avautuu uudenlainen kauppojen keskittymä – "Olemme haaveilleet jo pitkään"