Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kovimmat tyypit menevät loikkimalla" – Porraskiipijät ovat liikkeellä jo kello 6 aamulla: Tämä on vilkkain aika Paloheinässä

Paloheinän kuntoportaissa liikkuu kaikenikäisiä ja -tasoisia kuntoilijoita. Vilkkainta on kello 16–20.

Bändikaverit Teemu Eronen ja Teemu Keränen nousevat Paloheinän jätemäen kuntoportaita noin kahdesti viikossa. He yhdistävät portaiden nousemisen tai laskeutumisen isompaan kävelylenkkiin, joka kiertää mäen toisella laidalla.

– Tämä on todella hyvää kuntoilua, Eronen sanoo.

Hän on huomannut, että portaissa käy paljon eri-ikäistä porukkaa ja niissä kuljetaan erilaisilla tyyleillä.

– Kovimmat tyypit menevät loikkimalla.

Kuntoportaissa on 253 askelmaa.

Paloheinän portaissa on raksuttanut laskuri toukokuun lopulta alkaen. Se rekisteröi portaita nousevan ihmishahmon suunnilleen portaiden puolivälissä. Alastulijoita laskuri ei laske – eikä portaita jolkottavaa kettua.

Kesäkuussa nousuja kirjattiin noin 37 600 ja heinäkuussa noin 38 100. Kovimmassa käytössä portaat ovat olleet elokuussa.

Tuolloin kirjattiin noin 42 500 nousua.

– Ehkä ihmiset olivat palanneet lomiltaan, pohtii Harri Uusimäki ulkoilupalveluiden ylläpitoyksiköstä.

Sää vaikuttaa nousijoiden määrään. Samoin harrastuskausi. Urheiluseurat ja liikuntaryhmät käyttävät portaita treenaamisessa.

Laskuriin kirjautuneet ohitukset eivät tarkoita ihmisten määrää portaissa. Usein portaissa treenaavat nousevat ja laskeutuvat portaita useammin kuin kerran.

Elokuun ensimmäiseltä viikolta tallentuneiden tietojen lähempi tarkastelu osoittaa, että alkuviikon päivät olivat suosituimpia kuin loppuviikon päivät. Suosituin ajankohta on kello 16–20. Vilkkainta on kello 18 paikkeilla.

Kyseisellä viikolla huippulukema osui keskiviikolle 3. elokuuta. Kello 18–19 kirjattiin 295 nousua, jolloin portaisiin olisi lähtenyt keskimäärin viisi kipuajaa minuutissa.

Varhaisimmat porraskiipijät olivat liikkeellä kuudelta aamulla, viimeiset kello 22–23.

Jätemäellä on ollut liikennettä myös keskellä yötä. Laskuri on rekisteröinyt kaksi öistä ohitusta useampana yönä.

Syyskuun viimeisenä perjantaina portaissa alkaa olla vilkasta kello 15 jälkeen. Useimmat kulkevat portaita kävellen, yksi juoksee, toinen harppoo.

Irene saapuu huipulle syväkyykkyjä tehden.

– En laske nousukertoja. Treenaan tunnin ajan personal trainerin laatiman ohjelman mukaan, hän kertoo.

Siihen kuuluu niin aerobista harjoittelua kuin lihaskuntoliikkeitä muun muassa mäen päällä olevilla painoilla.

Irene Gonzalez More, 47, nousee portaat 5–7 kertaa kävellen. Yläpään kapeammat portaat hän harppoo kaksi kerralla. Hän käy portaissa muutaman kerran viikossa.

– Nyt täytyy käydä, kun talvella ei pääse.

Mikko Mutka, 73, on polkaissut mäen päälle pyörällään. Tänään hän laskeutuu portaat alas ja nousee ne ylös viisi kertaa.

Mikäli pohjilla on kuntoilu ulkokuntosalilla, hän vähentää porrasnousujen määrää.

Noustuaan viimeisen kerran mäen päälle syke huitelee 140:ssä.

Nonna ja Kalju askeltavat portaita tottuneesti. He käyvät portaissa 3–4 kertaa viikossa. Treeni on aina samanlainen: kymmenen nousua, ylävartaloliikkeet mäen päällä ja toiselta puolelta mäkeä alas autolle.

– On pakko liikkua, kun tekee istumatyötä, Nonna toteaa.