Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harva yritys palkkaa ukrainalaisia Suomessa – Kysely: Näin Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa tilanteeseen

Lähes kaikki ukrainalaispakolaisia työllistäneistä suomalaisista yrityksistä arvioivat kokemuksen työllistämisestä positiiviseksi tai erittäin positiiviseksi, mutta toistaiseksi ukrainalaisia pakolaisia on työllistetty Suomessa vähän. Kauppakamarit kertovat ilmiöstä tiedotteessaan.

Vasta kahdeksan prosenttia yrityksistä on työllistänyt ukrainalaispakolaisia, mutta noin viidennes on harkinnut asiaa.

Lähes 90 prosenttia kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo, ettei Venäjän hyökkäyssodalla tai sen vaikutuksilla yleiseen suhdannetilanteeseen ole ollut yritykselle henkilöstövaikutuksia.

Tulokset selviävät kauppakamarien tuoreesta osaajakyselystä.

Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Mikko Valtosen mukaan suomalaisyrityksiltä löytyy selkeää halukkuutta työllistää sotaa paenneita ihmisiä, mutta yhtenä rekrytoinnin haasteena on se, etteivät yritykset tiedä, miten voisivat heitä tavoittaa.

– Yritykset tarvitsevat selkeää tietoa ja tukea pakolaisten työllistämiseksi. Halua löytyy, mutta esteenä voi olla kielimuuri tai yksinkertaisesti se, että yritykset eivät tiedä, mistä voisivat löytää ukrainalaisia, joiden osaaminen vastaisi yrityksen tarpeita, Valtonen arvioi tiedotteessa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 20.–23. syyskuuta. Kyselyyn vastasi 1 780 kauppakamarien jäsenyritystä eri toimialoilta ja eri puolelta Suomea.

===========