Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Yli kolmasosa suomalaisista kannattaa naisten asevelvollisuutta

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan 35 prosenttia suomalaisista kannattaa asevelvollisuuden laajentamista koskemaan myös naisia. Asevelvollisuuden laajentamista vastustaa 44 prosenttia. 21 prosenttia ei osaa ottaa asiaan kantaa.

USU-gallupin tuloksessa on selvä ero Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) säännöllisiin kyselyihin. Tuoreimmassa MTS-kyselyssä noin vuosi sitten asevelvollisuuden laajentamista kannatti 22 prosenttia suomalaisista.

Eversti Jukka Nurmi Puolustusvoimien pääesikunnasta pitää muutosta mielenkiintoisena.

– Ukrainan sota ja Nato-jäsenyys ovat lisänneet kaikinpuolista kiinnostusta maanpuolustukseen, ja se on varmaan vaikuttanut tähänkin tulokseen. Toinen, pitkäaikaisempi tekijä tuloksen takana on varmasti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon yleinen eteneminen yhteiskunnassa. Sen perusteella haluttaisiin naisille samanlaista velvollisuutta kuin miehillekin, Nurmi arvioi.

Valtio-opin post doc -tutkija Hannu Salomaa Tampereen yliopistosta huomauttaa, että kyselyissä on kysytty näkemyksiä myös yleisestä kansalaispalveluksesta ja muista asevelvollisuuden muutosvaihtoehdoista.

– Joka tapauksessa näyttää siltä, että kasvava määrä suomalaisista ei enää hyväksy ajatusta asevelvollisuudesta vain miesten velvollisuutena, Salomaa arvioi.