Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Nuoret ovat tyytymättömämpiä työstä saatavaan palautteeseen kuin työn palkkatasoon

Suomalaisnuoret haluavat, että työnantaja auttaa heitä kehittymään työssään. Kaksi nuorta kolmesta on sitä mieltä, että tämä toteutuu työpaikoilla hyvin. Tiedot käyvät ilmi Oikotien toteuttamasta Vastuullinen kesäduuni 2022 -tutkimuksesta, johon osallistui tänä vuonna ennätysmäärä vastaajia, 11 566 nuorta.

Palkkatasoa enemmän nuoret ovat tyytymättömiä työstä saatavaan palautteeseen. Selvityksen perusteella vain 35 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista on täysin tyytyväisiä saamansa palautteen säännöllisyyteen. 24 prosenttia nuorista on palautteenantoon hyvin tai melko tyytymätön.

– Nuoret ovat suomalaisten työpaikkojen palautekulttuuriin jopa tyytymättömämpiä kuin työstä saatuun palkkaan. Se, että palautekulttuuri kerää palkkausta enemmän kritiikkiä, alleviivaa työolojen ja vastuullisuuden merkittävyyttä. Työssä kehittyminen on nuorille jopa korostuneen tärkeää, Vastuullinen kesäduuni -kampanjan johtaja Päivi Salminen-Kultanen kertoo.

Kunnollinen palaute on nuorille jopa palkkaustakin tärkeämpää. Kyselyn perusteella 17 prosenttia suomalaisnuorista ei pidä palkkaansa kohtuullisena. Toisaalta 83 prosenttia kokee palkkansa riittäväksi.

Nuoret odottavat myös kunnollista työhön perehdyttämistä.

– Kyse on todennäköisesti siitä, että kun työkokemuksen myötä työn vaativuus kasvaa ja vastuu lisääntyy, työnantajien antama perehdytys ei pysy perässä. Eli Suomessa kokemattomat perehdytetään perustyöhön hyvin, mutta sen jälkeen moni nuori on mielestään töissä liiaksi itsensä varassa, Salminen-Kultanen sanoo.