Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vapaana ulkoilevat kotikissat ärsyttävät Helsingissä, kissoja viety myös Viikkiin – "Kenties jokunen omistaja kokenut kiusanteoksi"

Viikin löytöeläintalosta omistaja voi tietyn ajan kuluessa hakea kissansa.

Näpsy ja Nuutti makaavat tyytyväisinä kylki kyljessä pehmeällä pedillä. Paikka ei ole koti, vaan Hesyn löytökissojen tilat Pitäjänmäessä.

Vapaana liikkuva kissakaksikko tuotiin Hesyyn jo viime vuonna, eikä kukaan ole soitellut niiden perään. Näpsy ja Nuutti ovat todennäköisesti äiti ja poika ja löytyneet jostain päin Helsinkiä vapaana ulkoilemasta. Löytöpaikka ei ole tarkalleen tiedossa.

Vapaana itsekseen ulkoilevat kissat ovat syksyn mittaan aiheuttaneet jälleen keskustelua ja närää monissa Facebookin kaupunginosaryhmissä.

Monia ärsyttää vapaana liikkuvissa kissoissa se, että ne saattavat käydä lasten hiekkalaatikoilla tarpeillaan tai napsivat suuhunsa pikkulintuja.

Syys–lokakuun aikana Hesyyn on tuotu yhteensä seitsemän helsinkiläistä löytökissaa.

– Hesyyn päätyvät kotia etsimään vain sellaiset löytökissat, joiden omistajaa ei tavoiteta. Heitä on viime vuosina ollut onneksi vähemmän ja vähemmän. Viime vuonna jo 70 prosenttia Viikin löytökissoista haettiin takaisin kotiin, toteaa Hesyn mediavastaava Mari Aro.

Tällä hetkellä Hesyn hoivissa on yhteensä 68 kissaa. Löytökissoista 32 on pääkaupunkiseudulta ja näistä 13 Helsingistä.

Viikin löytöeläintalosta omistajalla on 15 päivää aikaa noutaa lemmikkinsä. Tämän jälkeen lemmikki päätyy Hesyn Pitäjänmäen tiloihin, ja alkaa uuden kodin etsintä. Kaikki Hesyyn tulevat kissat kastroidaan tai steriloidaan, rokotetaan ja loishäädetään.

Eräällä kaupunginosasivustolla omistaja kertoo hakeneensa tuon tuostakin itsenäisesti ulkoilevan kissansa Viikin löytöeläintalosta, jonne joku on sen vienyt. Omistaja toivoi, ettei kukaan ottaisi kissaa kiinni. Se ulkoilee aikansa ja tulee sitten kotiin. Moni keskustelija ärsyyntyi ja pahoitti somejulkaisusta mielensä.

Viikin löytöeläintalosta kerrotaan, että työntekijöiden mieleen muistuu ainakin muutama tapaus, jossa suivaantunut naapuri on tuonut Viikkiin kissan, jonka omistaja on tiedossa.

– Mutta ei se mikään yleinen ilmiö ole. On vaikea arvioida kuinka yleistä vapaa ulkoilu Helsingissä on, mutta meillä on semmoinen kutina, että se on sentään vähenemään päin, Hesyn Mari Aro sanoo.

– Joskus tuodaan myös kissoja, jotka kerta toisensa jälkeen ilmaantuvat vieraalle pihalle. Tuoja ei tiedä kenen kissa on kyseessä, mutta se hengailee jonkun pihalla, Aro jatkaa.

Aro arvelee, että osa omistajista saattaa kokea asian myös kiusantekona.

– Kenties jokunen omistaja on kokenut kissan viennin Viikkiin jonkinlaiseksi kiusanteoksi, vaikka kyse on vilpittömästä halusta auttaa kissaa. Omistajan pitäisi olla itse vastuussa kissasta ja sen turvallisuudesta.

Entä mitä laki sanoo vapaana liikkuvista kissoista?

Järjestyslaissa ei ole säädetty, että kissat tulisi pitää kytkettyinä. Muutama poikkeus kuitenkin on. Kissoja ei saisi päästää irrallaan tiettyihin paikkoihin, kuten kuntopolulle, hiihtoladulle, urheilukentälle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle eikä toriaikana torille.

Omistaja on lisäksi toki vastuussa kissan hyvinvoinnista. Parhaiten se onnistuu pitämällä kissat kytkettyinä.