Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva: Rakennustelineiden takaa paljastui 1920-luvun tyyliä henkivä kerrostalo, jota pidetään vastaiskuna "rumille betonilaatikoille" – ohikulkijalta tyly tuomio

Kaarlenkadulle valmistuu harvinainen asuintalo, joka tuo mieleen 1900-luvun alun.

Rakennus tuo mieleen 1930-luvun. Näin kuvailee laukaalainen Jaana Alanko, 60, Kaarlenkadun ja Franzéninkadun risteykseen valmistuvaa vaaleaa kerrostaloa.

– Olen kiinnittänyt rakennukseen ennenkin huomiota ja se näyttää oikein kivalta. Kerrostalo muistuttaa vanhaa tyyliä. Kapeat ikkunat olivat tavallisia siihen aikaan, Alanko tietää.

Asuntoyhtiö Helsingin Kallion Kaarle on herättänyt paljon kiinnostusta, koska havainnekuvien perusteella se henki 1900-luvun alun vuosikymmenten tyylejä. Erityisesti ikkunoiden muoto on muistuttanut monia Kallion vanhoista taloista. Saman korttelin vanhimmat rakennukset ovat 1910-luvulta.

Ruotsissa asuva kuvataiteilija Sigrid Holmwood, 43, ei kuitenkaan yhdistäisi rakennuksen arkkitehtuuria 1920- tai edes 2020-lukuun.

– Ikkunoiden yksityiskohdat näyttävät muovisilta. On siinä ehkä jotain 1920-lukua. Rakennus on värien ja muodon puolesta aika tylsä. Kokonaisuudesta tulee mieleen 1980-luku, hän kommentoi toistaiseksi keskeneräistä rakennusta.

Konferenssimatkalla ollut Holmwood oli viime viikolla päiväkävelyllä ja tutustui Kallioon ensimmäistä kertaa.

– Tämän rakennuksen mittasuhteet ovat onnistuneita ja ne istuvat hyvin viereisiin taloihin.

Korttelissa on muun muassa 1960- ja 1980-luvuilla valmistuneita taloja. Paikalta purettiin 1988 valmistunut asuntolarakennus, joka toimi muun muassa vastaanottokeskuksena.

Jos jossain on kolo, niin pääasia että rakennetaan lisää.

Kaarlenkadun vintagekaupassa asioineet Veli-Matti, 57, ja Aino, 36 pitävät Kallion Kaarlea neutraalina, eikä talo herätä heissä suurempia intohimoja.

–  Rakennus lainaa vuosisadan alun tyylejä. Se sopii tänne ihan ok, he pohtivat.

Etenkin verkkokeskusteluissa nykyarkkitehtuuria on syytetty viime aikoina ”rumista betonilaatikoista”. Moni on kaivannut harjakattoisia rakennuksia.

Aino sanoo, ettei vanhan näköisten talojen pidä olla itsetarkoitus, vaan Kallioon sopii modernimpikin arkkitehtuuri.

– Eri aikakaudet saavat näkyä. Jos jossain on kolo, niin pääasia että rakennetaan lisää, koska tänne tulee paljon ihmisiä.

Pääsuunnittelija Antti Lehto Inaro Oy:stä sanoo, että rakennus on saanut innoituksen ympäristöstä, jossa on 1920-luvun kivitaloja. Helsingissä ei ole kovinkaan yleistä että uudisrakennus myötäilee 1900-luvun alkua.

– Rakennuksen ei ole kuitenkaan tarkoitus olla kertaustyylinen. Se on uniikki talo, jossa on 1920-luvun henkeä ja tätä päivää. Rakennukselle on tavoiteltu jykevää, mutta samalla jäntevää olemusta.

Lehto näki julkisivun ensimmäisen kerran maanantaina.

– Oli mielenkiintoista ja vähän jännittävääkin nähdä kokonaisuus, kun rakennuksen peittäneet telineet on nyt purettu. Vaikutelma oli juuri sellainen kuin oli ajateltu.

Myös maantaso vaikuttaa onnistuneelta, Lehto toteaa.

– Massiiviset, hiotut betonielementit olivat haastavia toteuttaa. Lopputulos on kuitenkin vähintäänkin yhtä jykevä ja kestävä kuin luonnonkivestä vuosisadan alussa käsityönä tehdyt kiviverhoukset.

Lehto kertoo, että rakennuksessa on lämminhenkisyyttä, minkä vuoksi moni löytää sille vertauskohtia menneistä vuosikymmenistä.

– Lämminhenkisyyttä tuovat rapattu pinta ja kaarevat muodot. Ulkoasu on rauhallinen ja tehokeinoja on harkittu määrä. Vastakohtana sisäpihan kattomuoto ja julkisivut ovat monimuotoisempia. Sisäpihalle avautuu hulppean kokoiset parvekkeet, jotka voidaan avata liukuovin olohuoneeseen ja ruokailutilaan.

Kerrostalon piti valmistua jo viime kesänä. Maaliskuinen kattopalo teki kuitenkin pahaa jälkeä ja hidasti töitä puolella vuodella.

7-kerroksisen rakennuksen on määrä valmistua alkuvuodesta 2023.Kerrostaloon tulee myös Kalliossa harvinaisia perheasuntoja. Isoimmat viiden huoneen kodit ovat yli 140-neliöisiä.

Harvinaisen asuintalon valmistuminen viivästyy Kalliossa – tällaista tuhoa raju tulipalo ennätti tehdä

Kallion vastaanottokeskus puretaan – kuva: tilalle harvinaista herkkua

Kiistelty avokallio rakentamiseen Hesarin kupeessa – uudistalossa kuusi kerrosta