Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhoksen ostoskeskus muuttaa ilmettään täysin lähivuosina – ympäristö Puotilan metroasemalle asti osa samaa suunnitelmaa

Ostari ja Itis Siti -suunnittelukilpailun voittaja löysivät yhteisen sävelen.

Puhoksen ostoskeskuksen ja Puotilan metroaseman ympäristön kehittäminen nytkähti askelen eteenpäin, kun kaupunginhallitus varasi alueet jatkosuunnittelua varten.

Kauppakeskusyhtiö Puotinharjun Puhos Oy pääsee edistämään ostarin vanhimman, rakennushistoriallisesti arvokkaan osan kunnostamista. Yhtiö haluaa säilyttää sen monikulttuurisen identiteetin.

Uudempien B- ja C-osien tilalle suunnitellaan etupäässä asuntoja.

Puhosta ympäröivät alueet kaupunginhallitus osoitti Itis Siti -konsortiolle. Alueen muodostavat Puhoksen länsipuolen ”Helminauhakortteli”, jossa on nykyisin ortodoksikirkon keskeneräisiksi jääneet rakennukset, Puhoksen ja Kehä I:n väliin jäävä ”Korsholmantien kortteli” sekä Itäväylän molemmin puolin sijoittuva ”Puotilan metroaseman alue”.

Rakennuttajaryhmän muodostavat Bonava Suomi, EKE-Rakennus, Y-Säätiö, Sato ja Suomen Asuntokehitys.

Itis Siti sijoittui toiseksi kaupungin vuonna 2020 järjestämässä ideakilpailussa, ja palkintolautakunta suositteli sitä käytettäväksi lähtökohtana alueen suunnittelussa.

Tavoitteena on lisätä erityisesti omistusasumista Puhosta ympäröiville alueille sekä tiivistää niitä. Samalla synnytettäisiin viihtyisää kaupunkiympäristöä, joka olisi helposti jalkaisin ja pyöräillen kuljettavaa.

Kauppakeskuksen omistajat ovat löytäneet Puhoksen kehittämisessä yhteisen sävelen Itis Siti -konsortion kanssa.

– Hankkeen etenemisen kannalta on ollut keskeistä ostoskeskusyhtiön osakkaiden vahva yksimielisyys kehityshankkeeseen ryhtymisestä sekä tavoitteiden samansuuntaisuus Itä-Helsingin keskusta -ideakilpailun Itis Siti -ehdotuksen ja kaupungin tavoitteiden kanssa, päätöksen perusteluissa todetaan.

Puhos ja konsortio ovat hahmotelleet kauppakeskuksen ja Helminauhakorttelin väliin uuden kauppakujan, jolla korttelit nivotaan tilallisesti ja toiminnallisesti laadukkaaksi kokonaisuudeksi.

Helminauhakortteli sijoittuu pääosin Olavinlinnantie 3:n tontille, joka kaavoitettiin vuonna 2005 ortodoksisen Pyhän Nikolauksen seurakunnan kirkkoa ja muita tiloja varten. Kesken jääneet rakennukset on tarkoitus purkaa.

Puotilan metroaseman alue koostuu metroasemaa lukuun ottamatta rakentamattomista tonteista molemmin puolin Itäväylää sekä niihin liittyvistä katu- ja muista liikennealueista.

Alue on kaavoitettu toimitilarakentamiseen vuonna 2000, mutta suunnitelmista on käytännössä toteutunut vain metro lippuhalleineen. Tulevaisuudessa tällekin alueelle nousee asuntoja.