Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Markku, 73, asuu puoliksi Virossa ja Anna, 64, muutti rivitalosta pienempään kerrostalokotiin – Katugallupissa keski-ikäiset eivät rahasta halua puhua

Säästöjä kerryttäneet eläkeläiset ovat turvassa.

– Minulla ei ole velkaa ja olen aina sen verran säästänyt, että emme nyt ole kusessa. Mutta aikuisilla lapsillani ja heidän perheellään tilanne on toinen. Heitä yritän auttaa parhaani mukaan.

Näin suorasukaisesti sanoittaa taloudellista tilannettaan Anna, 64, kauppakeskus Ison Omenan ala-aulassa Espoon Matinkylässä.

Olemme tulleet kyselemään ihmisiltä, miten heidän taloutensa kestää nyt, kun sähkön, ruuan ja polttoaineiden hinnat nousevat ja kohoavat lainakorot nostavat nekin kustannuksia.

Eläkkeellä oleva Anna kertoo muuttaneensa miehensä kanssa isosta rivitaloasunnosta pienempään kerrostalokotiin. Se puolitti pariskunnan asumuskulut.

Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta, joilla on perhe ja iso asuntolaina – kuten monella espoolaisella.

Tuore kysely: Suomalaisten huoli turvallisuudesta kasvoi jälleen – Joka toinen kertoo joutuneensa luopumaan jostain hankinnasta

Anna kertoo, että lapsilla asuntolainojen summat alkavat kolmosella.

Lapsiaan Anna auttaa ostamalla esimerkiksi lahjakortteja ruokakauppaan tai antamalla lapsenlapsille rahaa.

– Joskus voin antaa isompiakin summia. Lahjoittaahan voi 4 999 euroa kolmen vuoden aikana ilman veroseuraamuksia. Minun omat vanhempani auttoivat minua ja sisaruksiani aikanaan ja minä toimin samoin. On parempi antaa rahaa nyt kuin että lapset perisivät omaisuutta ja maksaisivat sitten perintöveroa, perustelee Anna HU:n sisarlehdelle Länsiväylälle.

Ison Omenan pihalta tapaamme olarilaisen Markun, 73. Hänenkin raha-asiansa ovat kunnossa, sillä hän luopui yrityksestään vuosi sitten. Markulla on myös esimerkiksi edullinen määräaikainen sähkösopimus.

Tuleva talvi askaruttaa miestä silti.

– Asun puoliksi Viron puolella, ja siellä inflaatio on jo 25 prosentin luokkaa, eikä palkkojen nousu ole seurannut yksityisellä puolella perässä, Markku sanoo.

Markun mielestä Virossa ja muualla Euroopassa hallitukset vaikuttavat reagoineen ripeästi kansalaisten ahdinkoon.

– Virossa saatiin nopeasti säädettyä sähkölle katto, joka rajaa kuluttajien saamia laskuja. Ranskassa äsken käydessäni 95-oktaaninen bensiini maksoi halvimmillaan 1,35 euroa litralta. Päätöksenteko vaikuttaa olevan muualla dynaamisempaa ja asioita tapahtuu eri tahtiin kuin meillä.

Markku hämmästelee etenkin sähkön hurjaa hintaa Suomessa. Suuri osa sähköyhtiöistä myy vain pörssisähköä ja osa tarjoaa määräaikaissopimusta jopa 40–50 sentin kilowattituntihinnalla. Samaan aikaan suomalainen sähköntuotanto on hyvin vähäpäästöistä.

– Olen ollut tuulivoima-alalla ja tiedän, että tuulisähkön tuotantokustannukset ovat 30 euroa megawattitunnilta eli 3 senttiä kilowattitunnilta. Kuluttajalle hinta on aivan toinen, Markku sanoo.

Katugallupia tehdessä käy pian ilmi, että moni keski-ikäinen ei ole halukas puhumaan raha-asioistaan. Toimittajan ohi pyyhkäistään kiireessä.

Jarno Peräniitty, 53, tienasi Saksan-vuosinaan jopa 7000 euroa kuukaudessa – "Nyt palkka on 2500 euroa, mutta siihen kyllä sopeutuu"

Matinniityn suunnalla tapaamme 34-vuotiaan naisen, joka on ulkoilemassa lapsensa kanssa. Hän sanoo, että korkojen nousu iskee hänen perheeseensä suoraan.

– Asuntolainassamme oli juuri korontarkistuspäivä. Euribor-koron nousu nollasta reilun kahteen prosenttiin voi vaikuttaa ajatuksena pieneltä, mutta kyllä se kuukausittaisessa lainakulussa selvästi tuntuu.

Nainen arvelee, että vaikeimmassa asemassa ovat silti maaseudun sähkölämmitteisissä taloissa asuvat.

Perheen oma taloustilanne näyttää vielä vakaalta, eikä radikaaleja toimia ole tarvinnut tehdä. Vanhempainvapaalla oleminen ei tosin ole antanut mahdollisuutta kerryttää puskureitakaan.

– Kun jäin vanhempainvapaalle, tämä tilanne – sota ja kaikki – ei ollut näkyvissä. Mutta nyt kun palaan taas töihin, niin tulotkin onneksi kasvavat.

Aimo, 76, on asunut samassa talossa yli 70 vuotta eikä innostu grynderien kosiskeluista – oman tontin rahallinen arvo on sivuseikka

Selvitys: Joka viides suomalainen on pulassa, kun asuinkustannukset nousevat – "Ketään ei saa jättää yksin"