Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Selvitys: Täällä maalämpö kannattaa kaikkein parhaiten – "Kokonaishinta on 40–60 prosenttia korkeampi kuin Oulussa ja Vaasassa"

Maalämpö kannattaa tällä hetkellä parhaiten Espoossa, Turussa ja Helsingissä. Asia selviää LeaseGreenin tekemästä laajasta selvityksestä liittyen kiinteistöjen energiainvestointeihin.

– Helsingissä, Espoossa ja Turussa kaukolämmön kokonaishinta on 40–60 prosenttia korkeampi kuin Oulussa ja Vaasassa, LeaseGreenin toimitusjohtaja Jonni Ahonen sanoo tiedotteessa.

Maalämpöinvestointien kannattavuus vaihtelee voimakkaasti eri puolilla Suomea. Kiinteistöjen omistajat pääsevät parhaaseen tulokseen suurissa kaupungeissa, joissa kaukolämpö maksaa tyypillisesti enemmän kuin keskikokoisissa kaupungeissa.

– Laajan selvityksemme mukaan kannattavuuden ratkaisee ennen kaikkea kaukolämmön ja sähkönsiirron hintasuhde. Korkean hintasuhteen Kouvolassa yksi megawattitunti kaukolämpöä maksaa kaksi kertaa sen verran kuin megawattitunti sähkönsiirtoa, Ahonen vertailee.

Helsingin, Espoon ja Turun hintasuhde on 1,7. Matalan hintasuhteen Porissa suhdeluku on 1,0 eli lämpö ja sähkönsiirto maksavat yhtä paljon.

Suurten kiinteistöjen maalämpöinvestointien kannattavuuteen vaikuttavat selvityksen mukaan myös omistajien mahdolliset tuotto-odotukset sekä sijainti. Suomen pohjoisosissa kannattavuus on yleensä heikompi kuin etelässä. Syynä on kylmempi ilmasto: rakennus tarvitsee enemmän energiaa, ja maaperään on sitoutunut vähemmän lämpöä.

LeaseGreenin selvitys perustuu aineistoon, johon kerättiin yli 1 500 suuren kiinteistön tiedot. Pääkaupunkiseudulta mukana oli lähes 800 kiinteistöä. Tampereelta tutkittiin yli sadan ja muista suurista kaupungeista useiden kymmenien kiinteistöjen tilanne.

– Suurimmat kevennykset kuluihin ja päästöihin saadaan maalämmöllä. Se on tehokkain keino, kun niin sanottu ruskea kiinteistö halutaan muuttaa vihreäksi, Ahonen sanoo.