Helsinki on siltojen kaupunki: Nämä miellyttävät eniten arkkitehdin silmää – Äänestä omaa suosikkiasi!
7
106 metriä pitkä Atlantinsilta yhdistää Länsiterminaalin ja Jätkäsaaren uudet asuinalueet. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaMatinkaaren sillalta avautuu näkymä Lammassaareen ja Kalasatamaan. Toiseen suuntaan näkymä on Vanhankaupungin koskelle. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaVuonna 2011 valmistunut Crusellin silta on saanut myös tunnustusta. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaVuosaaressa Sumujen sillan yhteydessä on vesiputous, jonka alta voi kulkea. Jussi Vehkasalo
Katso isompi kuvaVuosaaren sillan alta löytyy pylväiden ja välkehtivän veden luoma installaatio. Marjo J. Rämö
Katso isompi kuvaVantaanjoen ylittävä Tulvaniitynsilta on näyttävä pimeään aikaan. Marjo J. Rämö
Katso isompi kuvaAuroran silta yhdistää Keskuspuiston ja Mäntymäen viheralueet. Aapo Siippainen
Helsingin sillat yhdistävät kaupungin saaria. Niiden avulla ylitetään merenlahtia, jokia, kanavia, teitä ja ratoja.
Marjo Rämö
Saarille ja jokisuistoon rakennetun Helsingin alueella on satoja siltoja. Mikä niistä on kaunein?
Kaupunginmuseon arkkitehti Mikko Lindqvist nostaa esille Korkeasaaren ja Mustikkamaan yhdistävän terässillan.
– Se varioi mielikuvituksekkaasti holvattujen siltojen siluettia ilmentäen samalla merellistä henkeä ja vie ajatuksia purjehduksenkin maailmaa. Ilmeeltään keveää siltaa kelpaa katsella, Lindqvist pohtii.
Hänen on kuitenkin vaikea ohittaa klassikkoa – Pitkäsiltaa.
– Sillä on vahva arkkitehtorinen karaktääri ja se on kauniina, historiallisesti vaikuttavana maisemana liitetty Helsingin tunnuskuvastoon.
– Monet rakenteet ovat heti käyttöönoton jälkeen näyttäviä, mutta huonojen suunnitteluratkaisujen tai rakentamisen huonon laadun takia ne muuttuvat jo muutamassa vuodessa nuhjuisiksi, toteaa diplomi-insinööri ja projektinjohtaja Eero Sihvonen. Hän vastaa kaupungin omistamien siltojen kunnossapidosta.
– Esteettinen silta on kaunis vuosikymmenien jälkeenkin.
Sellainen on esimerkiksi yli 120 vuotta vanha Brobackan silta.
Brobackan silta Helsingin ja Vantaan rajalla on Helsingin vanhimpia siltoja. Marjo J. Rämö
Sillan ulkonäöllä on nykypäivänä väliä. Silta voi varsinaisen tarkoituksen lisäksi olla alueen portti tai maamerkki tai se voidaan suunnitella merkittäväksi osasi kaupungin silhuettia. Valaistuilla silloilla luodaan yöllistä kaupunkimaisemaa.
Helsinki on panostanut viime vuosina siltoihin. Tästä kielivät useat palkinnot, joita uudet sillat ovat napanneet. Tänä vuonna rakennusinsinöörien liitto palkitsi Jätkäsaareen nousseen Atlantinsillan Vuoden siltana.
Sihvonen huomauttaa, että kantavuus on näyttävänkin sillan tärkein ominaisuus. Sillat suunnitellaan kestämään noin sata vuotiaiksi.
– Sillan tulee kestää sen elinaikana vastaan tulevat kuormitustilanteet. Yhä enemmän huomiodaan myös rakenteiden hiilijalanjälki.
Viikintien holvisilta on rakennettu vuonna 1924. Päivi Tuovinen
Helsingissä on noin 960 siltaa, joista kaupunki omistaa noin 640. Väylävirasto omistaa Helsingin rata- ja maantiesillat. Pelkästään kaupungin omistamien siltojen arvoksi on arvioitu noin miljardi euroa.
Vanhimpia siltoja ovat Hietalahden kääntösilta vuodelta 1893 sekä vuonna 1896 valmistunut Brobackan kivisilta Helsingin ja Vantaan rajalla. Malmilla Longinojan ylittävä holvikaarinen kivisilta on myös erittäin vanha.
Vanhan satamaradan eli nykyisen pyöräilybaanan yli rakennettiin 1890-luvun alkupuolella kaksi betonisiltaa. Näistä Mannerheimintien silta on säilynyt alkuperäisenä.
Alkuperäinen Seurasaaren silta rakennettiin vuonna 1892. Silta uusittiin vuonna 1973 leveämpänä, mutta ulkomuodoltaan vanhan sillan kaltaisena.
Seurasaaren romanttinen puusilta uusittiin vuonna 1973. Sirpa Repo
Vanhankaupunginlahdella ajoneuvoliikenteen kytössä oleva Viikintien silta on rakennettu 1924. Alue on oikea siltakeskittymä. Kapeat jalankulkusillat ylittävät kosken itä- ja länsihaaran. Uudempaa siltarakentamista edustaa vuonna 1998 valmistunut Matinkaari, jonka korkein huppu nousee 30 metrin korkeuteen.
Historiallisesti merkittävin silta on Siltasaaren ja Kruununhaan yhdistävä Pitkäsilta. Nykyinen graniittisilta on vuodelta 1913. Jo edeltävä puusilta oli kovassa käytössä. Vuonna 1910 sillan ylitti päivässä keskimäärin 1 800– 2 000 hevoskuormaa ja 27 000 – 29 000 jalankulkijaa.
Sillasta muodostui jakolinja kantakaupungin porvariston ja työväestön asuttman Siltasaaren ja Sörnäisten alueiden välille.
Silta sai osumia sisällisodassa vuonna 1918. Edelleen sillan rakenteissa on jälkiä Helsingin suurpommituksista vuodelta 1944.
Hämeensillan kyljessä näkyy Helsingin pommitusten jälkiä. Jussi Vehkasalo
Voimakkainta siltarakentaminen oli 1960-luvun lopulta 1970-luvun puoliväliin.
Vuosaaren ja Lapinlahden sillat valmistuivat vuonna 1965. Ne olivat silloin Suomen pisimpiä siltoja.
Uusimpiasiltoja kaupunkikuvassa ovat Nordenskiöldinkadun ylittävä Auroran silta (2012), Kalasataman ja Mustikkamaan yhdistävä Isoisän silta (2016) ja Vantaanjoen ylittävä Tulvaniityn silta (2020).